Alexander Grimeton Friendship Association was traditiegetrouw in de lucht op 17,2 kHz met kerstboodschap

Alexander Grimeton Friendship Association was traditiegetrouw in de lucht op 17,2 kHz met kerstboodschapOp 24 december 2023 was de Alexander Grimeton Friendship Association in Zweden in de ether om een speciale kerstboodschap naar de wereld sturen.

Het was een prachtige ochtend bij het Werelderfgoed Grimeton Radiostation met een beetje sneeuw en 4 graden onder het vriespunt. De zenderzaal ging om 8.00 uur lokale tijd open en was al snel gevuld met verwachtingsvolle bezoekers. Het evenement begon om 08.30 lokale tijd met het opstarten en afstemmen van de Alexanderson-alternator in het Grimeton Radio Station met als roepnaam SAQ.

99 jaar oude zender

De eigenlijke uitzending begon om 09.00 locale tijd met de intussen 99 jaar oude 200 kW Alexanderson alternator zoals altijd op 17,2 kHz in CW.

Er waren ruim 100 personen die koffie, kerstbroodjes en gember snaps kregen aangeboden terwijl ze wachtten op de start van de zender. Voor de start kreeg iedereen een koptelefoon ter bescherming tegen het lawaai. Maar ook om de hoofdinspecteur te kunnen horen wanneer hij de uitzending leidde.

De bezoekers keken naar de YouTube-stream op een groot tv-scherm in de zenderzaal.

Pre-elektronische radiozendertechnologie

Alexander Grimeton Friendship Association was traditiegetrouw in de lucht op 17,2 kHz met kerstboodschapDe Alexanderson-alternator is het enige overgebleven voorbeeld van vroege pre-elektronische radiozendertechnologie. Het radiostation, dat gebouwd werd van 1922 tot 1924, is bewaard gebleven als historisch erfgoed. Van de jaren 1920 tot de jaren 1940 werd de Alexanderson-alternator via het Grimeton Radio Station gebruikt om telegramverkeer via morsecode naar Noord-Amerika en de rest van de wereld te verzenden.

Normaal gesproken stuurt SAQ twee keer per jaar een bericht de wereld rond. Meer bepaald op Alexander Sunday (zondag rond de maandwisseling juni/juli) en op 24 december. De frequentie is 17,2 kHz en de mode is CW. De zender start op ongeveer 30 minuten voordat het eigenlijke bericht wordt verzonden.

Bij speciale gelegenheden kunnen extra uitzendingen plaatsvinden. Een speciale gelegenheid was er bijvoorbeeld op 16 november 2022. Toen stuurde de Alexander Grimeton SAQ Friendship Association een vredesboodschap de wereld rond. Dit naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van de UNESCO.

Uitvinder Ernst Alexanderson

Meer dan 100 jaar geleden experimenteerde de uitvinder Ernst Alexanderson aan de andere kant van de Atlantische Oceaan met radio. Wat hij toen nog niet wist, was dat zijn uitvinding de weg zou vrijmaken voor de opkomst van de draadloze samenleving. In 2004 is het Grimeton Radio Station opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst van uniek natuurlijk en cultureel erfgoed dat de moeite waard is om voor de toekomst te behouden.

Dit komt deels doordat het radiostation in Grimeton het enige overgebleven radiostation in zijn soort is dat laat zien hoe draadloze technologie er in de begindagen van de radio uitzag. Maar het laat ook zien waartoe het ons mensen technisch in staat heeft gesteld.

De basis voor deze manier van communiceren is al aan het einde van de 19e eeuw gelegd. En toen het Grimeton Radio Station in 1924 voltooid werd, was het bepaald niet de enige in zijn soort. Over de hele wereld werden in dezelfde periode soortgelijke faciliteiten gebouwd met als doel het draadloos verzenden van tekstberichten – en uiteindelijk ook telefoongesprekken en beelden – naar andere landen. De ontwikkeling ging echter snel. En de verouderde  technologie moest al snel plaats maken voor nieuwe uitvindingen.

Uniek en goed bewaard

Alexander Grimeton Friendship Association was traditiegetrouw in de lucht op 17,2 kHz met kerstboodschapOm verschillende redenen ontsnapte het Grimeton Radio Station aan het lot dat veel andere faciliteiten overkwam. In plaats daarvan bleven zowel de gebouwen als het zendersysteem, waarvoor het radiostation oorspronkelijk was gebouwd, behouden. Dit heeft het Grimeton Radio Station vandaag de dag tot een uniek en goed bewaard voorbeeld gemaakt van de vooruitgang die in de eerste helft van de 20e eeuw is geboekt en waarop onze moderne draadloze technologie blijft voortbouwen.

Voorafgaand aan het 100-jarig jubileum van het Grimeton Radiostation hebben de organisatoren een concept en lay-out gecreëerd waarvan ze hopen dat het iedereen zal inspireren om betrokken te willen zijn, iets te willen ontwikkelen en te creëren, groot of klein, dat onderdeel kan worden van het jubileumfeest.

De Alexander Grimeton Friendship Association in Zweden kijkt uit naar spannende, kennisrijke en wellicht onverwachte activiteiten. De viering begint in december 2024 en gaat door in 2025.

Om te herdenken dat de uitzendingen van het Grimeton Radio Station op 1 december 1924 zijn begonnen, willen de organisatoren graag in december 2024 de aftrap voor het jubileumjaar regelen. Als start van het zomerseizoen tijdens het jubileumjaar, staat er op 2 juli 2025 een feest gepland. Dit wordt een feest in dezelfde geest als in 1925. Toen huldigde de Zweedse koning Gustav V de gloednieuwe faciliteit plechtig en groots in.

Op 2 juli 2025 neemt men het vernieuwde bezoekerscentrum in gebruik. En daarna willen de organisatoren het gebied vullen met activiteiten en mensen die inspireren, communiceren en samen deelnemen aan ’s werelds beste plek om draadloze communicatie te ervaren. Lees meer over dit aanstaande jubileum op deze webpagina.

25 december 2023

De inrichters hadden op 25 december 2023 om 12.00 uur locale tijd al meer dan 400 ontvangstmeldingen van luisteraars betreffende de speciale kerstboodschap ontvangen. En dit is natuurlijk fantastisch! Als u uw melding via het online formulier heeft ingevoerd, verschijnt uw melding binnen twee dagen op de interactieve kaart. Het online formulier is geopend van 24 december 2023 tot 14 januari 2024.

Ontdek de interactieve kaart met alle ontvangen luisterrapporten van de recente uitzendingen op deze webpagina.

De YouTube-livestream was erg populair. Ruim 1300 kijkers zagen hoe de uitzending werd opgestart en de boodschap de wereld in werd gestuurd.

De organisatoren van het Alexander Grimeton evenement hebben trouwens van Peter DF3LP plots ontvangen van de test op vrijdag 22 december 2023. En ook van de eigenlijke uitzending op 24 december 2023. Lees er alles over op deze webpagina.

 


The Christmas Eve morning Alexander Grimeton 2023 telegram

CQ CQ CQ DE SAQ SAQ SAQ =
THIS IS GRIMETON RADIO STATION/SAQ IN A TRANSMISSION USING THE ALEXANDERSON 200KW ALTERNATOR FROM 1924 ON 17.2 KHZ. =
FROM A WINTERY NORTHERN AND GRIMETON RADIO STATION WE WANT TO SEND A CHRISTMAS MESSAGE WITH A WISH FOR LOVE, COMMUNITY AND PEACE. WISHING YOU A MERRY CHRISTMAS AND A HAPPY NEW YEAR. =
SIGNED: WORLD HERITAGE GRIMETON RADIO STATION AND ALEXANDER GRIMETON FRIENDSHIP ASSOCIATION. =
FOR QSL INFO PLEASE SEE OUR WEBSITE ALEXANDER.N.SE + DE SAQ SAQ SAQ @


Met dank aan Ronny ON6CQ