Nieuw wereldrecord hogesnelheidstelegrafie neergezet op WK in Bulgarije

High Speed Telegraphy BulgariaHet Wit-Russische teamlid Stanislau Haurylenka, EW8GS, bereikte een snelheid van 195 WPM bij het onderdeel RufzXP. Hij zette daarmee een score neer van 291.597 punten. Hiermee verbeterde hij het oude wereldrecord hogesnelheidstelegrafie van 288.671 punten. Ook bij de vrouwen werd een record verbeterd.

Teodora Karastoyanova, LZ2CWW, haalde 293.877 punten en een maximale snelheid van 943 tekens per minuut oftewel 195 WPM. De 26-jarige Bulgaarse verbeterde daarmee haar vorige record van 286.944 punten.

15 deelnemende landen

De Bulgaarse Federatie van Radioamateurs organiseerde de 16e HST-wereldkampioenschappen in Albena, Bulgarije. Daar namen teams uit 15 landen aan deel met in totaal 60 mannen en 30 vrouwen. Daarbij waren er speciale categorieën voor jongeren tot 16 jaar en tot 21 jaar. Onder de deelnemende landen waren onder andere Wit-Rusland, Rusland, Duitsland, Zwitserland en uiteraard Bulgarije. Nederland was niet vertegenwoordigd.

Verschillende onderdelen

RufzXPDe deelnemers strijden om de beste plaats in verschillende onderdelen. Een daarvan is het opnemen van groepen van vijf tekens gedurende 1 minuut. Die tekengroepen zijn vijf letters, vijf cijfers of gemengd. Een andere is het geven van 5-tekengroepen met oplopende snelheden. Ook is er een ‘radioamateur praktijktest’ met RufzXP software. Daarmee moeten roepnamen met hoge snelheid worden opgenomen. Als laatste doen de deelnemers een pile-up test. Daarvoor wordt MorseRunner gebruikt.

Wedstrijdregels hogesnelheidstelegrafie

De wedstrijdregels zijn te raadplegen op de HST-website. Punten worden toegekend op basis van de hoogst behaalde score in een onderdeel. Die persoon krijgt 100 punten. De andere deelnemers krijgen een proportioneel aantal punten. Dus als de hoogste score bij het opnemen 198 (200 WPM min 2 fouten) is, is het aantal punten 100. Iemand met een score van 179 (180 WPM min 1 fout) krijgt 179/198 x 100 = 90,4 punten. Bij de andere onderdelen is de puntentelling vergelijkbaar.

Wit-Rusland beste team

Het Wit-Russische team ging met de meeste medailles naar huis. Zij wonnen meer dan twee derde van alle medailles. De officiële resultaten zijn online te raadplegen. Daarbij valt op, dat het stuivertje wisselen is tussen de beste drie gedurende de afgelopen jaren. Wat Nederland is voor het schaatsen zijn Wit-Rusland, Rusland en Bulgarije voor de snelheidsduivels onder de telegrafisten!

Volgend jaar weer een WK

De 17e IARU HST World Championship vindt plaats in 2020 in Ulaanbaatar in Mongolië. Voor wie wil oefenen: kijk eens op de website van RufzXP en Morse Runner. Daar vind je de software waarmee je deze onderdelen van de competitie kunt oefenen!