Komend weekend IARU/VERON-contest op 432Mhz en hoger

IARU/VERON-contest op 432Mhz en hogerVan zaterdag 5 oktober 14:00 UTC tot zondag 6 oktober 14:00 UTC is de jaarlijkse IARU/VERON-contest op 432Mhz en hoger. De contest wordt gehouden in heel Regio 1 (Europa, Afrika en Midden-Oosten) en staat garant voor voldoende activiteit op de 432-, 1296-, 2320-, 3400-, 5760-, 10.368- en 24.048MHz-band. Alle conteststations werken met horizontale polarisatie. Je hoeft overigens niet op alle banden QRV te zijn. Alleen meedoen op bijvoorbeeld 70cm, 23cm of 3cm is ook prima.

Nog hogere banden

Er zijn in Europa ook enkele stations die op nog hoger frequenties QRV zijn, tot 245GHz aan toe. Geen amateurband, maar bij de IARU komen incidenteel zelfs logs binnen van stations die met licht verbindingen hebben gemaakt over afstanden tot aan 70 km. Kortom, dit contestweekend is een feest voor de radiozendamateurs die graag op de microgolfbanden experimenteren.

Interessante mogelijkheden

Microgolfzenders hebben vaak een paar Watt output en kunnen uit een accu worden gevoed. Daardoor zijn deze banden heel geschikt om een hoog punt op te zoeken en van daaruit /P verbindingen te maken. Je kan ook vanuit thuis werken en gebruik maken van vliegtuigreflecties. Bijvoorbeeld op 23cm of 13cm kan je op deze manier bijzonder goed verbindingen maken over afstanden rond de 400km waarbij de zender 20w output heeft en de antenne een Yagi is op 10m hoogte tussen de bebouwing. Wees verrast wat op de microgolfbanden mogelijk is.

Een sked kan ook

Op de 23cm en hoger verlopen tegenwoordig vrijwel alle verbindingen op afspraak. Op 70cm of via de KST-microgolfchat wordt dan een sked met het tegenstation gemaakt. De (parabool)antennes kunnen dan op elkaar worden uitgericht. Eventueel worden nog afspraken gemaakt welk vliegtuig of, op 3cm, welke regenwolk als reflectiepunt gaat dienen. De verbinding kan dan worden gestart. Er mogen geen inhoudelijke gegevens zoals rapport, volgnummer of informatie waaruit de status van de verbinding blijkt op de chat te worden uitgewisseld. Dat maakt de verbinding ongeldig. Achteraf elkaar bedanken mag natuurlijk wel.

De verbinding

Voor een geldige verbinding moeten roepnaam, Maidenhead-locator, RST-rapport en een volgnummer uitgewisseld zijn. De locator moet zes tekens lang zijn. Het volgnummer begint met 001 voor de eerste verbinding en wordt dan bij elke volgende verbinding opgehoogd: 002, 003, 004, etc. Voorbeeld: stel PD0XYZ maakt een SSB-verbinding met PA0ABC. PD0XYZ geeft 59 001 JO22mm en krijgt van PA0ABC 59 123 JO21mm. Het aantal kilometers tussen de twee locators is de score voor deze verbinding. Voor de einduitslag worden van alle verbindingen de kilometers bij elkaar opgeteld.

Deelname en log

Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen en het log in te sturen. Ook als je maar een paar verbindingen gemaakt hebt. Insturen van het log heeft altijd zin. Al was het maar om activiteit op de band te tonen. Deelnemen kan eenvoudig door een log in VHFREG1-EDI-bestandsformaat te uploaden naar de contestrobot. De meeste gangbare contestprogramma’s ondersteunen de export naar het VHFREG1-EDI-logbestand. Mocht dit niet lukken, neem dan contact op met de VHF-contestmanager (vhf-contest@veron.nl). We kijken dan samen hoe we het probleem oplossen. De nationale VHF-contestmanager stuurt de ontvangen logs automatisch door naar de IARU. Dit hoef je niet zelf te doen. Lees ook het volledige contestreglement.

Succes in de IARU/VERON-contest op 432MHz en hoger!

73,

Rob PE1ITR
VERON VHF-contestmanager