Wereldwijde STAYHOME-contest op 6 en 7 juni

Tijdens de huidige coronacrisis zijn er vele tientallen radioamateurs die tijdelijke roepnamen aanvragen waarvan de suffixes verwijzen naar de crisis: STAYHOME en STAYSAFE. Met deze speciale roepnamen tonen zij hun betrokkenheid en onderstrepen zij het belang van social distancing. Voorbeelden: PC19STAYSAFE, 4U2STAYHOME en 4U9STAYHOME.

Op 6 en 7 juni is er de STAYHOME-contest. Tijdens deze dagen zullen wereldwijd veel STAYHOME-stations actief zijn en ben je in de gelegenheid om contact met ze te leggen. Om deze contacten te stimuleren, heeft het evenement de vorm van een contest gekregen, natuurlijk inclusief de mogelijkheid om certificaten te behalen.

Update van 4 juni 2020

De best scorende 63 deelnemers doen mee aan een loting voor prachtige prijzen. Behalve een YEASU-transceiver zijn er ook nog twee reizen te winnen van elk een week.

Organisatie STAYHOME-contest

Het evenement en de campagne worden georganiseerd door de Finse radioamateurvereniging SRAL in samenwerking met de Braziliaanse Araucaria DX Group (ADXG) en Radio Arcala (OH8X) in Finland.

Veel steun voor STAYHOME-initiatief

De beschermheer van het STAYHOME-initiatief is de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto. Ook de voorzitter van de IARU, Tim Ellam (VE6SH/G4HUA), en de radioamateurvereniging van de Verenigde Naties steunen deze activiteit van harte.

“Met de huidige coronacrisis ervaren radioamateurs over de hele wereld iets wat we nog nooit eerder hebben meegemaakt,” aldus Ellam. “Juist in deze tijden komen ‘on-air’-activiteiten onze gemeenschap en onszelf ten goede. Met een evenement als dit kunnen we onze operationele vaardigheden oefenen. Ook moedigt het aan om de lucht in te komen en actief te blijven, maar bovenal bevordert het social distancing.”

Ellam bedankt de nationale telecom-toezichthouders in meer dan drie dozijn landen die speciale suffixen beschikbaar maakten voor amateurgebruik.

De voorzitter van de VN-radioamateurvereniging, James Sarte (K2QI), heeft toegezegd dat ook 4U1UN in de lucht zal zijn ter ondersteuning van dit wereldwijde STAYHOME-evenement. Ook de zusterstations 4U1GSC (nu gebruikmakend van de roepnaam 4U9STAYHOME) en 4U1A (nu gebruikmakend van de roepnaam 4U2STAYHOME) doen mee.

Onder leiding van Ria Jairam (N2RJ) en Peter Dougherty (W2IRT), zal ook het special event station W2I/STAYHOME in de lucht zijn, gelijktijdig in CW, SSB en FT8. De operators zijn vier jonge leden van de New York City DX Association (NYCDXA). Ze opereren vanaf een afgelegen station in Eastport in Maine. Het team zal een server opzetten voor live updates op ClubLog en realtime streaming via YouTube.

OH3JR hoopt in de lucht te zijn voor het evenement van Market Reef als OJ0JR. Hij blijft de hele week op Market Reef. OJ0JR wordt een multiplier voor evenementen.

Contestdetails

  • Datum: zaterdag 6 juni om 10:00 UTC en eindigt 24 uur later
  • Gebruikte amateurbanden: 80, 40, 20, 15 en 10 meter
  • Transmissiemodes:  CW, SSB, FT4 en FT8
  • Uitwisselen: signaalrapport en leeftijd van de operator (met uitzondering van FT4/FT8-QSO’s).
  • Cerificaten: er komen certificaten beschikbaar per deelnemerscategorie

Topprijzen

Er zijn drie topprijzen te winnen:

  1. Ten eerste een reis naar Finland met een bezoek aan deOH Summer Camp and DX-zomeractiviteiten, inclusief een bezoek aan het superstation Radio Arcala (OH8X)
  2. Ten tweede een reis naar Brazilië, inclusief deelname aan de CW World Wide SSB/CW-contest en een bezoek aan een van de twee superstations PS2T of ZW5B.
  3. En daarnaast ook nog een Yaesu FT-891-transceiver.

De reizen staan ​​natuurlijk gepland voor 2021 vanwege de huidige de corona-pandemie.

De beste 30 stations in de categorie multi-mode, de top 5 in de categorie single-mode en de top 3 van elk continent ontvangen een online certificaat en doen gratis mee aan de trekking voor de drie topprijzen.

Meer informatie

 

Bron: ARRL
Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ