HAMChallenge 2023: En de winnaars zijn?

HAMChallenge 2023: En de winnaars zijn?Herinneren jullie je de HAMChallenge 2023 nog? Die twee uitdagingen met als doel om amateurradio bij een breder publiek bekend te maken? In het bijzonder onder jongeren? Welnu, de winnaars zijn onlangs door de IARU-R1 bekend gemaakt!

Na zorgvuldige overweging en beoordeling van alle inzendingen kwam de beoordelingscommissie tot de volgende beslissing:

  • Winnaar Uitdaging #1 – HAVE FUN, GO ‘HAM’
    • Dora HA7DR en Marton HA7MA
    • Teamleider Rajmund HA2UF
  • Winnaar Uitdaging #2 – SPB144, speciaal 144 MHz bakenproject
    • Mathias DH4FAJ en Andreas DJ5AR

Winnaar Uitdaging #1 – HAVE FUN, GO ‘HAM’

Dora HA7DR en Marton HA7MA. Teamleider Rajmund HA2UF

Dit is een leuk kaartspel voor radioamateurs van elke leeftijd. Het doel van het spel is om als eerste speler je eigen amateurradiostation te bouwen door alle zes de items te verzamelen. Deze items zijn nodig om je debuut als HAM-operator te maken.

Bekijk het onderstaande filmpje voor de volledige regels van dit spel:

Je kunt dit spel gemakkelijk thuis gebruiken, of op een of ander jeugdevenement. De regels en bijbehorende kaarten zijn beschikbaar om af te drukken.

Winnaar Uitdaging #2 – SPB144, een speciaal bakenproject op 144 MHz

Mathias DH4FAJ en Andreas DJ5AR

Andreas DJ5AR en Mathias DH4FAJ

Mathias en Andreas presenteerden hun idee SPB144 als volgt:

Al tientallen jaren zijn radioamateurs gefascineerd door de grote verscheidenheid aan propagatiemodi in de 144 MHz-band. Van troposferische ducting tot verschillende soorten ionosferische reflecties en combinaties daarvan, er is zoveel mogelijk. De uitvinding van digitale modes en software defined radioapparatuur heeft geleid tot mogelijkheden waar we vroeger alleen maar van konden dromen.

Ervaringen met een Synchronized Beacon Project in de 50 MHz band leidden tot het idee om een Special Beacon Project in de 144 MHz band te introduceren. Dit om propagatiemodi op speciale paden te onderzoeken met opstellingen van bakens die gebruik maken van digitale modi en een net van geautomatiseerde ontvangers, die 24⁄7 monitoren en ontvangsten die van belang zijn uploaden naar openbaar toegankelijke servers op het internet. Dit biedt mogelijkheden voor systematische analyse en burgerwetenschapsprojecten.

Wil je meer weten? De volledige applicatie van Mathias en Andreas is beschikbaar als PDF-download.

Speciale prijs voor Robert DJ4FF

De beoordelingscommissie heeft besloten een speciale prijs toe te kennen aan Robert DJ4FF, voor zijn inspanningen bij het ontwikkelen van zijn inzendingen voor uitdaging #2.

Felicitaties aan alle winnaars!

Bron: IARU-R1