VERON Velddag wordt in mixed mode en in één weekeinde

VERON Velddag wordt in mixed mode en in één weekeindeMixed mode en in één weekeinde. Met ingang van juni 2024 krijgt de VERON Velddag een heel andere opzet!

Met ingang van 2024 starten wij met de eerste aanpassingen om de velddag meer gelijk te maken aan de velddag van de IARU Regio 1. Daarom verlaten wij het oude concept om in twee afzonderlijke weekeinden een velddag te organiseren. In plaats van afzonderlijke CW en SSB weekeinden, vindt de VERON velddag nu jaarlijks in één weekeinde plaats en in de nieuwe opzet wordt onze velddag een mixed mode contest.

1 en 2 juni 2024

De vernieuwde velddag zal jaarlijks plaatsvinden in het officiële weekeinde van IARU Regio 1. Dit is het eerste volle weekeinde van juni. In 2024 is dat het weekeinde van 1 en 2 juni.

Ieder amateur- of afdelingsstation mag vanaf 2024 tijdens de velddag naast CW ook in de SSB-mode verbindingen maken. Voorts creëren wij een afzonderlijke sectie voor amateurs die vanaf hun thuislocatie mee willen doen, ook wel de Fixed stations genoemd.

Belangrijke reden voor deze veranderingen is dat deze vorm meer kansen biedt als springplank voor nieuwe amateurs, maar ook om als radioamateur kennis te maken met de diverse aspecten van onze radiohobby.

CW en SSB

Wij willen met deze aanpassingen onze VERON velddag tot een evenement vormen waarbij een hele afdeling actief kan zijn. Tijdens dit velddag weekeinde kunnen zowel de liefhebbers van CW als van SSB hun hart ophalen!

De velddag heeft ook een wervend karakter om onze radiohobby te promoten. Een phone verbinding zal voor belangstellenden in onze hobby vaak meer inzicht geven wat onder andere de radio zendhobby inhoudt.

Ook is het streven van ook andere activiteiten en evenementen van de VERON in de komende jaren meer te betrekken bij de velddag in juni. Denk hierbij aan het toevoegen van VHF, UHF, Satelliet en Digi secties. We denken ook na over een sectie die lijkt op de WTRC (World Radiosport Team Championship).

Velddag BBQ

Natuurlijk zal de vernieuwde velddag opzet enige tijd nodig hebben om te groeien en zal soms ook iets weer moeten worden bijgesteld. Wat waarschijnlijk niet hoeft te veranderen is de overbekende en traditionele velddag BBQ. Wij hopen dat de nieuwe opzet een aanleiding is om actief zijn als afdeling, club of single operator deel te nemen aan de velddag, vanaf een /P locatie of vanuit de shack thuis.
Naast zendactiviteiten zijn er ook altijd amateurs nodig voor en het organiseren, voorbereiden en opbouwen/afbreken van een velddag station. Net als bij een DXpeditie is een goede planning van de velddag belangrijk en daarmee een afdelingsactiviteit op zichzelf. Momenteel wordt er ook gewerkt aan een velddag contestrobot om je log in te kunnen sturen.

VERON: altijd vernieuwend en vooruitstrevend!

Wanneer je vragen of opmerkingen hebt over de velddag, neem dan contact op met de velddagmanager van het VERON HF Traffic Bureau.

Afdelingsawards en -certificaten

Oproep voor informatie over afdelingsawards en -certificaten

Vroeger gaven veel afdelingen awards en certificaten uit bij het behalen van een aantal verbindingen met leden van de betreffende afdeling. Dit zowel op de HF- als op de VHF-banden. Wij willen graag weten welke afdelingen deze activiteiten nog steeds ondersteunen. Want je hoort er de laatste tijd niet meer zoveel over. Het lijkt ons interessant om deze activiteit ook een nieuw leven in te blazen en te kijken of dit gecombineerd kan worden met andere activiteiten. Het zou bijvoorbeeld een mooie kans zijn om tijdens de velddag ook de nodige punten te behalen voor awards en certificaten die door verenigingen of afdelingen in Nederland worden uitgegeven. Hiervoor zijn wij op zoek naar informatie welke awards en certificaten er momenteel nog door afdelingen of verenigingen worden uitgegeven. Maar ook welke voorwaarden er zijn om het award te behalen.

ADXC

Zo wordt bijvoorbeeld door de afdeling A04 Amsterdam nog steeds het bekende ADXC-award uitgegeven.

Wanneer er door andere afdelingen/verenigingen nog awards en certificaten worden uitgegeven, dan zou ik graag meer informatie over het behalen van het award/certificaat willen ontvangen. Graag naar het volgende e-mailadres: velddag@veron.nl t.a.v. PG2AA Jan Visser. Alvast bedankt!

Jan Visser PG2AA
contestmanager VERON Velddagen
pg2aa@veron.nl