World Amateur Radio Day 2021

Op 18 april 1925 ontmoette amateurradiopioniers elkaar in Parijs. Toen is de International Amateur Radio Union, IARU opgericht. Daarom is 18 april de World Amateur Radio Day, afgekort WARD.  Wereldwijd organiseren radioamateurorganisaties dan ook op 18 april tal van radio-evenementen. Elk jaar wordt de WARD voorzien van een thema. World Amateur Radio Day 2021 is het wel heel toepasselijk: “Amateur Radio: Home but Never Alone”!

Speciale roepnaam

De World Amateur Radio Day is voor een aantal radioamateurs wereldwijd een gelegenheid om met een speciale call in de lucht te komen. Ook in Nederland hebben enkele radioamateurs vergunning om in de maand april met een tijdelijke speciale roepnaam uit te zenden. Veelal zal in de roepnaam “WARD” voorkomen en ook “96” in de prefix ten teken dat de IARU dit jaar 96 jaar bestaat.

Van enkele radioamateurs zijn de speciale roepnamen nu al bekend. De volgende roepnamen komt u in de maand april soms, en op de 18de zeker, op de amateurbanden tegen: PA96WARD, PA96Q en PG96WARD.

Vindt u het ook een leuk idee om deze gelegenheid aan te grijpen om met een speciale roepnaam uit te komen? Via de website van het AT is dat zó gefikst.

World Amateur Radio Day 2021 – evenementen in Nederland

  • De VHF en hoger commissie geeft op 17 en 18 april 2021 een vervolg aan het RB-DATV experiment van 22 augustus 2020. Op deze dagen organiseert de VHF en hoger commissie een Reduced Bandwidth DATV contest. Ook zal Rob, PE1ITR op 26 maart 2021 een online lezing geven over RB-DATV. De link om de lezing bij te wonen ontvangen abonnees en leden via de VERON Nieuwsbrief van maart. Tevens zal deze online lezing weer gestreamd worden via het VERON YouTube-kanaal.
  • Het trafficbureau organiseert een nieuwe contest de PACCdigi. Dit is een korte contest van 12 uur in de mode RTTY en FT8.

International Amateur Radio Union

De IARU komt op voor de belangen van de radiozendamateur bij internationale overheden. Zo speelt de IARU ook een adviserende rol tijdens de World Radio Conference die elke 3 tot 4 jaar wordt gehouden. Radioamateurs zijn meestal de eersten die merken dat er veranderingen zijn in het radiospectrum. Zo blijken bijvoorbeeld zonnepanelen, ledverlichting en draadloze laders van elektrische auto’s radiostoring te veroorzaken. Dat heeft weer invloed op bijvoorbeeld uw wifi, mobiele telefoon en afstandsbediening van de auto. Toch wel lastig als uw auto niet wil starten omdat de startonderbreker de code van de sleutel of keycard niet kan lezen.

Radiozendamateurs en piraten

Radiozendamateurs draaien geen plaatjes en zijn geen etherpiraten. Ze experimenteren met radiosignalen en hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van radio zoals u die nu kent. Radioamateurs experimenteren onder andere met het verbeteren of ontwikkelen van zend-, ontvangstantennes. Of onderzoeken nieuwe toepassingen om geluid en/of beeld te verzenden. Maar ook experimenteren radioamateurs met microsatellieten in samenwerkingen met wetenschappelijke instituten. Zo zijn de foto’s, die de Chinese Longjlang2 heeft verstuurd met hulp van radioamateurs gemaakt.