Online lezing portable verbindingen maken via amateursatellieten

Online lezing portable verbindingen maken met satellieten

setup van PA1IVO

Amateursatellieten vallen onder de vele interessante technieken van onze veelzijdige radiohobby. Als radioamateurs hebben we de beschikking over meerdere satellieten die we kunnen gebruiken voor het maken van radioverbindingen. Op vrijdagavond 16 april 2021 houdt Ivo Klinkert PA1IVO een online lezing over portable verbindingen maken via amateursatellieten. Ivo legt uit hoe te beginnen met deze vorm van experimenteel radio onderzoek.

In deze online lezing portable verbindingen maken met amateursatellieten legt Ivo specifiek het gebruik van draagbare apparatuur uit. Om via low-earth orbit (LEO) amateursatellieten radioverbindingen te maken. Het zogenaamde ‘portable (/P)’ werken. Met een relatief eenvoudig radiostation is het al mogelijk om verbindingen te maken via LEO-amateursatellieten. Met tegenstations vaak in een groot deel van Europa, en met maar een paar Watt aan vermogen. Is het niet geweldig als je bij je vakantiehuisje in Denemarken met je draagbare radiostation een QSO maakt met een tegenstation op Tenerife?

Inhoud online lezing

LEO-satellieten draaien snel rond de aarde. Het is daarom belangrijk om iets van satellietbanen te weten om te bepalen wanneer een satelliet te werken is. Maar ook wat het bereik dan zal zijn. Tegenwoordig is er veel software beschikbaar die dit allemaal aangeeft.

In de lezing vertelt Ivo welke soorten satellieten er zijn en hoe je via deze verschillende satellieten het beste radioverbindingen kan maken. Ook legt Ivo uit wat voor apparatuur er nodig is. Maar vaak blijkt dat je al veel thuis hebt liggen om te starten. De satellieten maken voornamelijk gebruik van de 2-m en 70-cm band, dus binnen bereik van zowel de F- als de N-registratie. En natuurlijk staat Ivo ook stil bij zaken die specifiek zijn voor het werken via amateursatellieten. Denk hierbij aan de Dopplerverschuivingen die plaatsvinden, en de zaken rondom het full-duplex werken, inclusief uitleg met een dB-rekensommetje.

Deelname lezing

  • Vrijdag 16 april, start om 20.00 uur
  • Leden kunnen deelnemen via GoToMeeting
    GoToMeeting kan op desktop, laptop, tablet en smartphone gebruikt worden.
    Hiervoor wordt een app geïnstalleerd maar G2M is ook via Google Chrome te gebruiken.
    Dat app installeren kan vooraf maar ook vlak voor de lezing. Doe dat +/- 15 min van te voren.
    Je neemt deel door op de link in de Nieuwsbrief van april te klikken
  • Rond 14 april 2021 komt de Nieuwsbrief waarin de link beschikbaar is.
  • Niet leden kunnen de lezing ook volgen maar dan via ons YouTube kanaal

VERON Pinksterkamp (VPK) 2017

Deze lezing is grotendeels gelijk aan de lezing die gegeven is op het VERON Pinksterkamp (VPK) 2017, en bevat ook veel informatie die al gegeven is in diverse lezingen in het land. Maar iedereen is welkom om de lezing bij te wonen, of het nu voor de eerste keer is of als herhaling van een eerdere lezing!

Een impressie van een LEO-satellieten demonstratie tijdens het VPK 2017 door Wouter PA3WEG