Internetsnelheid Starlink twee keer zo hoog in 2021

Elon Musk, president-directeur van SpaceX, tweette maandag dat de satellietinternetdienst Starlink later in 2021 snelheden van bijna 300 Mbps zal bieden. Dat meldt CNET op haar website. Die snelheid is ongeveer twee keer zo hoog als waarmee het bedrijf momenteel adverteert. Dit zou een belangrijke stap betekenen in Musks streven om achtergestelde regio’s over de gehele wereld van supersnel internet te voorzien.

Werelddekking

Musk voegde daar nog aan toe dat het groeiende netwerk van satellieten “volgend jaar” volledige wereldwijde dekking zou moeten bieden. De tweet kwam als reactie op een klant die de bereikte snelheden van zijn nieuw geïnstalleerde Starlink-verbinding publiceerde.

Speed will double to ~300Mb/s & latency will drop to ~20ms later this year

De vertragingstijd – dat is de tijd die het internetsignaal onderweg is naar een Starlink-satelliet en weer terug – zal dit jaar ook dalen, tot ongeveer 20 ms, voegde Musk nog toe. De relatief lage vertragingstijd is een gevolg van de strategie van het bedrijf om zijn satellieten in een lage aardbaan te plaatsen.

Nachtelijke hemel

Diezelfde strategie baart astronomen echter zorgen. Zij vrezen voor belemmeringen van de zichtbaarheid van de nachtelijke hemel. SpaceX probeert door aanpassingen van zijn satellietontwerp hiermee rekening te houden.

Most of Earth by end of year, all by next year, then it’s about densifying coverage. Important to note that cellular will always have the advantage in dense urban areas. Satellites are best for low to medium population density areas.

Musk antwoordde via Twitter ook nog een andere gebruiker, die om een ​​dekkingskaart vroeg. Hij meldde dat Starlink “het grootste deel van de aarde tegen het einde van het jaar” zal afdekken. “Volledige dekking volgend jaar”. Daarna, aldus Musk, draait het allemaal om “het verdichten van de dekking”. Hij gaf daarbij ook aan dat satellietinternet het meest geschikt is voor regio’s met een lage tot gemiddelde bevolkingsdichtheid.

Lees het hele artikel op CNET: Elon Musk: SpaceX will double Starlink’s satellite internet speeds in 2021

 

Bronnen: CNET en Southgate