Kort radioamateurnieuws – week 13, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

 1. RF-webinar 11 april: zelf meteoren detecteren met de CAMRAS-WebSDR
 2. Zendamateur uit Ureterp mag toch mast plaatsen
 3. Videobeelden Falcon 9 worden mogelijk versleuteld
 4. FT8 meest populaire mode op 6m-band
 5. 5MHz-nieuwsbrief als download beschikbaar
 6. Dronekiller uit de lucht gehaald

Kort radioamateurnieuws

1. RF-webinar 11 april: zelf meteoren detecteren met de CAMRAS-WebSDR

Al jaren is er een hechte samenwerking tussen radioamateurs en liefhebbers van radioastronomie. Vaak zijn er gemeenschappelijke interesses.

Op 11 april aanstaande vanaf 15:00 uur zal Frans PE1RXJ een RF-webinar verzorgen over dit onderwerp. De titel van het webinar luidt: “Zelf meteoren detecteren met de CAMRAS-WebSDR”. Frans zal in zijn presentatie ingaan op de mogelijkheden die we zelf hebben om hiermee te experimenteren.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding (als spreker of deelnemer) verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. Zendamateur uit Ureterp mag toch zendmast plaatsen

Friese vlagOp 18 januari berichtten wij dat Chris Terpstra (PA0TVI) geen toestemming zou krijgen van de gemeente Opsterland om een zendmast van 21 meter hoog in zijn tuin te plaatsen. De mast zou niet in het straatbeeld passen. Dat terwijl een andere zendamateur in hetzelfde dorp een identieke mast wel mocht plaatsen.

Na tweeënhalf jaar gedoe met de gemeente en uiteindelijk een rechtszaak, krijgt Chris alsnog zijn vergunning. De gemeente gaat namelijk niet in beroep tegen de rechterlijke uitspraak.

Er is nog slechts een hobbel te nemen. Chris meldt ons namelijk dat hij een nieuwe sterkteberekening moet inleveren bij de gemeente. De eerdere, die ook gebruikt werd bij de vergunningaanvraag voor een identieke mast van een mede-amateur, is niet meer geldig vanwege aangepaste normen. Het kost Chris nog wel de nodige moeite om een bureau te vinden dat de sterkteberekening wil uitvoeren.

De VERON-webredactie wenst Chris veel succes en daarna veel DX!

3. Videobeelden Falcon 9 worden mogelijk versleuteld

Vorige week berichtten wij nog dat het de Tsjechische radioamateur Felix OK9UWU gelukt was om videobeelden afkomstig van de Falcon 9-raket te decoderen. Nu lijkt het erop dat die mogelijkheid tot het verleden gaat behoren. Dat is althans wat de website Slashgear afleidt uit het feit dat de communicatie tussen SpaceX en een andere ruimtevaartuig, Starship SN11, wel versleuteld blijkt te zijn. Dezelfde amateurs die de communicatie tussen SpaceX en de Falcon 9 onderschepten en decodeerden, probeerden hetzelfde met Starship SN11. Dat lukte dus niet.

Het artikel op de website Slashgear: SpaceX seemingly takes steps to protect telemetry data after leak

4. FT8 meest populaire mode op 6m-band

FT8 RTTY RoundupHet ClubLog-blog meldt dat FT8-verbindingen goed zijn voor maar liefst 84% van de 1.777.945 QSO’s op de 50 MHz die tussen 1 maart 2020 en 26 maart 2021 op ClubLog zijn vastgelegd. Volgens Michael Wells (G7VJR) van Clublog is FT8 vooral zo populair omdat de sporadische openingen op de 6m-band makkelijk te herkennen zijn in het smalle FT8-bandsegment. Daarnaast heeft FT8 natuurlijk als voordeel dat slechts een zeer geringe signaal/ruis-verhouding nodig is voor een verbinding.

Dat FT8 niet op alle banden dezelfde populariteit geniet, laat John Desmond (EI7GL) op zijn blog zien. In alle banden vertegenwoordigde FT8 51% van de 66,4 miljoen contacten die in 2020 werden geregistreerd: Latest stats from ClubLog website show over 50% of contacts in 2020 were via FT8.

Bron: Southgate

5. 5MHz-nieuwsbrief als download beschikbaar

Frankrijk 60 meterDe lente-editie van de 5MHz-nieuwsbrief is als download beschikbaar. Dat meldt Paul Gaskel (G4MWO), redacteur van de nieuwsbrief. In deze editie onder andere:

 • nieuwe of veranderde toegang tot de 5MHz-band in vier landen: Israël, Oostenrijk, Zuid Afrika en Oesbekistan
 • samenwerking tussen radioamateurs en het Amerikaanse leger op de 5 MHz (MARS, Military Auxiliary Radio System)
 • het “SARL Worked All ZS 5 MHz”-certificaat
 • een overzicht van landen waar radioamateurs op 5 MHz mogen uitkomen
 • overzicht van nuttige websites voor 5 MHz

Download: 5 MHz Newsletter, edition 26, Spring 2021
Een overzicht van eerder uitgaven: 5 MHz Newsletter archive

6. Dronekiller uit de lucht gehaald

Agentschap Telecom meldt op haar website dat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde hinder ondervond van een zogenoemde dronekiller, aan boord van een buitenlands jacht. Een dronekiller is een stoorzender. Het apparaat stoorde navigatiesystemen, mobiele communicatie en de wifi.

Alle soorten stoorzenders zijn in Nederland wettelijk verboden. Politie en Agentschap Telecom hebben de storing opgelost.

 

—–
Met dank aan Ronny Plovie (ON6CQ), Wilko Bulte (PA1WBU) en Sjoerd Ypma (PAoSHY)