Nieuwe versie 2.1.0 van WSJT-X beschikbaar

FT4De WSJT Development Group heeft de “algemene beschikbaarheid” versie van WSJT-X versie 2.1.0 aangekondigd.

Deze belangrijke upgrade introduceert formeel FT4 als een afgewerkt protocol voor HF-contesting. WSJT-X versie 2.1.0 vervangt alle “release candidate” (beta) versies en gebruikers kunnen aldus stoppen met het gebruik van enige bètaversie van de software.

De nieuwste editie van de populaire digitale softwaresuite bevat ook verbeteringen en bugfixes in verschillende gebieden, waaronder FT8. De lijst bevat:

  • FT8-golfvorm gegenereerd met GMSK en volledig achterwaarts compatibel
  • Gebruikersopties voor waterval- en spectrumweergave
  • Wedstrijdregistratie
  • Rigbesturing
  • Gebruikersomgeving
  • UDP-berichten voor communicatie tussen programma’s
  • Toegankelijkheid

Windows 64 bits versie

Ook biedt de WSJT-X Development Group een apart WSJT-X versie 2.1.0 installatiepakket voor 64-bit Windows aan dat aanzienlijke verbeteringen in de decoderingssnelheid biedt.

Ook is er een gedetailleerde lijst met programmawijzigingen sinds WSJT-X versie 2.0.1 in de cumulatieve release-opmerkingen opgenomen. Daarnaast verloopt het upgraden van eerdere versies van WSJT-X, zonder de vorige versie te verwijderen of bestanden te verplaatsen.

Installatiepakketten

Installatiepakketten voor Windows, Linux en Macintosh zijn beschikbaar.

Bovendien is WSJT-X gelicentieerd onder de voorwaarden van versie 3 van de GNU General Public License (GPL). “De ontwikkeling van deze software is een samenwerkingsproject waaraan veel exploitanten van amateurradio’s hebben bijgedragen,” zei Joe Taylor, K1JT, voor de WSJT Development Group. “Als u onze code gebruikt, verzoeken we u beleefd ons hiervan op de hoogte te stellen. Wanneer u bugs tegenkomt of verbeteringen aan de code aanbrengt, meld dit dan tijdig aan ons. ”

Laag audioniveau in Windows 64 bits

Sommige gebruikers hebben gemeld dat de zender een laag audioniveau heeft bij gebruik van de 64-bits Windows-versie, waardoor het afspeelapparaat van de geluidskaart dat wordt gebruikt om audio naar de zender te sturen, aanzienlijk moet worden verhoogd.

Bezoek de FT8 / FT4 / JT9: WSJT 2-Way Narrow Modes voor Amateur Radio Facebook-pagina voor meer informatie.

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ