Definitieve versie van WSJT-X 2.2.0

WSJT-X versie 2.2.0De definitieve versie (“general availability”), WSJT-X versie 2.2.0, is sinds 1 juni beschikbaar om te downloaden van de WSJT-X-website, samen met een lijst met nieuwe functies. De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Rc (“release candidate”) 2.2.0-rc2, meldden we vanmorgen. Rc3 was echter al 29 mei uitgekomen. En op 1 juni is er dan de definitieve versie. Gelukkig maakte een opmerkzame lezer (rundfunkrichard) ons hierop attent. De Nederlandse handleiding vind je hier.

Nieuw in betaversie 2.2.0

Verbeteringen in decoders

FT4

FT4In de FT4-mode is een bug verbeterd, die a priori (AP) decoderen en/of multi-pass decodering soms verhinderde. Het algoritme voor AP-decodering  is verbeterd en uitgebreid.

FT8

Decodering in FT8  is nu verspreid over drie intervallen. Het eerste interval start 11.8 s in de RX-sequentie. Dat levert vervolgens typisch rond 85% van de mogelijke decoderingen op. Daardoor zie je de meeste decoderingen veel eerder dan tevoren. Een tweede processtap begint op 13.5 s. En vervolgens start de laatste op 14.7 s. De overall opbrengst op drukke banden verbeterd daarmee met  10% of meer. Voor systemen met latentietijden van de ontvanger van meer dan 0.2 s  is de verbetering minder. Echter, ook zij zullen vaker en sneller decoderingen zien.

De geschatte signaal-ruisverhouding (SNR) loopt niet meer vast op +20 dB. Daarnaast veroorzaken sterke signalen in de doorlaatband niet langer een te lage SNR van zwakke signalen. De tijden, die weggeschreven worden in het cumulatieve bestand ALL.TXT zijn nu correct. Ook wanneer de decodering na T/R sequentiegrens plaatsvindt. In FT8 DXpedition Mode is AP decodering nu ook mogelijk voor Hounds wanneer Fox een samengestelde callsign heeft.

JT4

De formattering en weergave van gemiddelde en Deep Search decoderingen zijn opgeschoond. Tevens zijn ze nu consistent met andere modes gebruikt bij EME en extreem zwakke signalen in de microgolfbanden.

JT65

De uitgemiddelde en de Deep Search decoderingen zijn verbeterd, evenals de weergave voor de gebruiker. Voor details zie  JT65 in de VHF+ Features sectie van de handleiding.

WSPR

WSPR map

WSPR decoder’s gevoeligheid is significante verbeterd. Zo ook het vermogen om om te gaan met volle sub-banden. Daarnaast is ook de mate van ongedetecteerde foute decoderingen verbeterd. Daarvoor gebruiken we nu tot drie detectiedoorgangen. Doorgangen 1 en 2 gebruiken noncoherente demodulatie van afzonderlijke symbolen. Daarbij is drift tot 4 Hz toegestaan. Doorgang 3 verondersteld dat er geen drift is, maar doet coherente blokdetectie van een tot drie symbolen. Ook past het bit-voor-bit-normalisatie toe. Die techniek verbeterd signalen met artefacten door sterke signalen of bliksemontladingen. Met deze verbeteringen neemt het aantal decoderingen met 10 to 15% toe in drukke WSPR-banden.

Nieuw message format

Bij EU VHF Contest gebruiken de Tx2 and Tx3 messages — die signaal rapport, serienummer, en 6-character locator — nu hashcodes voor beide callsigns. Deze veranderinmg is niet backward compatibel met eerdere versies van WSJT-X. Daarom moeten alle gebruikers van EU VHF Contestberichten zich ervan verzekeren, dat ze versie 2.2.0 gebruiken. Zie Contest Messages voor details.

Minor enhancements en bug fixes

Daarnaast zijn er nog een aantal kleine verbeteringen, waaronder keyboard shortcuts en aangepaste kleuren voor mensen met gedeeltelijke kleurenblindheid.

Extra 3 kHz subband

Het WSJT-X-ontwikkelingsteam heeft ook aanvullende FT8 “overflow”-frequenties gepubliceerd. In de Release Notes van de WSJT-X 2.2.0 wordt dit uitgelegd.

Door het verhoogd gebruik van FT8 op 40, 30 en 20 meter, zijn de standaard 3 kHz-subbanden vaak overvol met signalen. Overbezetting van deze 3 kHz-subbanden moedigt sommigen aan om hun eindversterker in te schakelen. Dat maakt de zaken echter alleen maar erger.

Op proefbasis, en als reactie op talloze suggesties van over de hele wereld, hebben we een tweede set voorgestelde frequenties voor FT8 toegevoegd op drie HF-banden alsook op 6 meter. Deze voorgestelde frequenties voor FT8 zijn: 7.071, 10.133, 14.071 en 50.310 MHz.

wsjt-x van Joe TaylorDeze frequenties verschijnen in uw drop-down bandselectielijst als u naar het tabblad ‘Instellingen | Frequenties’ gaat. Daarna klikt u met de rechtermuisknop op de frequentietabel en selecteert u ‘Reset’. De nieuwe FT8-frequenties kunt u ook handmatig toevoegen.

Als de conventionele FT8-subband op 6, 20, 30 of 40 meter te vol lijkt, probeer dan de ingestelde frequentie 3 kHz te verlagen. Overigens stelt WSJT-X uw frequentie in op de laagste frequentie voor de geselecteerde mode en band wanneer u van band wisselt.

Meer informatie

De vorige stabiele release van WSJT-X is 2.1.2 . Een overzicht met wijzigingen in de nieuwe betaversie van WSJTX sinds WSJT-X 2.1.2 is te vinden in de cumulatieve release-opmerkingen. Zie de WSJT-X website en ook de list of new features. Dit is ook te vinden in de bijgewerkte WSJT-X 2.2.0 gebruikershandleiding.
https://wsjt.sourceforge.io/index.html vanaf eerdere versies van WSJT-X zou probleemloos moeten gebeuren. Het is niet nodig om een ​​vorige versie te verwijderen of bestanden te verplaatsen. Mogelijk wilt u de nieuwe versie installeren in een andere map dan uw WSJT-X 2.1.2-installatie.

Links naar installatiepakketten voor Windows, Linux en Macintosh zijn hier beschikbaar:
https://wsjt.sourceforge.io/index.html. Scroll naar beneden om “general availability WSJT-X 2.2.0” te vinden.

WSJT-X heeft een licentie onder de voorwaarden van versie 3 van de GNU General Public License (GPL). De ontwikkeling van deze software is een samenwerkingsproject waaraan vele radioamateurs hebben bijgedragen. Als u onze code gebruikt, laat het ons dan weten. Mocht u bugs vinden of verbeteringen aanbrengen in de code, meld dit dan tijdig aan ons.

We hopen dat je de definitieve versie van WSJT-X 2.2.0 met plezier zult gebruiken. Meld bugs door de instructies in de gebruikershandleiding te volgen.