Zonneactiviteit neemt toe, is cyclus 25 begonnen?

Het gemiddeld aantal dagelijkse zonnevlekken steeg in de week van 4 tot 10 juni behoorlijk. Het gemiddeld dagelijkse zonnevlekkengetal steeg van 3,3 naar 14. Zoals verwacht nam ook de solar flux toe. Dit heeft vooral consequenties voor de 6 meter band. Dus de zonneactiviteit neemt toe, is cyclus 25 begonnen?

Zonneactiviteit neemt toe, maar wat is het zonnevlekkengetal?

Het zonnevlekkengetal wordt berekend uit het aantal zichtbare zonnevlekken en groepen van zonnevlekken. Daarnaast is er een correctiefactor voor de mate waarin een observatorium zonnevlekken kan waarnemen. De gegevens van meerdere internationale observatoria worden daarin meegenomen. Het Amerikaanse zonnevlekkengetal ligt overigens zo’n 25% hoger dan het internationale getal. Dat komt voornamelijk omdat er andere observatoria meetellen.

Hernieuwde zonneactiviteit

Met deze hernieuwde zonneactiviteit is er tegenwoordig veel te beleven in de wereld van amateurradio. Want een groot aantal radioamateurs blijft momenteel thuis (STAY HOME). En dat terwijl tegelijkertijd de populariteit van de nieuwe zwakke signaalmodes zoals FT8 en FT4 toeneemt.

6 meter propagatie

FT8 EME firstDe 6 meter band herleeft. Nobelprijswinnaar Joe Taylor, K1JT schreef hierover onlangs een rapport. Joe rapporteerde over de WSJT-X Development Group-reflector dat hij op 7 juni niet minder dan 39 DX-contacten maakte op 50.318 MHz. Dat deed hij in slechts 44 minuten met behulp van de FT4-mode. “De tweede opening die werd opgemerkt op 7 juni was van 2045 UTC tot 2345 UTC. Tijdens deze opening werkte ik in de FT8-mode een aantal amateurstations in CT, EA, EI, F, G, GW, IS0 en PA. De landen die het best vertegenwoordigd waren in het logboek van 7 juni waren Spanje (15), Frankrijk (13), VK (8) en de Canarische Eilanden (7). Op zondag 7 juni waren er in totaal 67 DX-contacten in FT-8. De meesten werden gemaakt op 50.313 MHz.”

Maandag 8 juni nieuwe DX

“Ik ging op maandag 8 juni vroeg naar de shack. Dat was nadat ik had gezien dat Europese stations waren gespot door amateurstations zo’n 160 kilometer ten noordoosten van mijn locatie. Ik begon zwakke decoderingen te zien nog vóór 1100 UTC. Tussen 1100 en 1200Z UTC werkte ik 8 amateurstations in YU, LZ en 9A. Tegen 1200 UTC uur heb ik in de log dan nog enkele FT8 QSO’s kunnen bijvoegen met G, SV, HA.”

“De eerste van twee bewogen momenten kwam toen ik TA1BM werkte in Turkije. Dit was voor mij mijn DXCC land nummer 162 op 6 meter. Vervolgens kwam de tweede grote verrassing om 1314 UTC toen ik een FT8-contact met OD5KU in Libanon voltooide. Dit was mijn 163ste DXCC land op 6 meter.”

“Terwijl ik nu ’s avonds op 8 juni deze e-mail schrijf, heb ik vandaag 51 DX-stations in 20 landen gewerkt, waaronder 9A, CN, CU, EA, EA6, EA8, EA9, G, GU, HA, I, J7, LZ, OD, SV, TA, VE, YO, YU.”

“Ik werkte zelfs KB3 die mijn ‘CQ DX’-oproep vanuit Maryland beantwoordde. Zesendertig van de 51 contacten in  FT8 waren op 50.313 MHz. Vijftien contacten in FT8 waren daarentegen op 50.323 MHz. Maar ik zag geen activiteit op  50.318 MHz. Dit is namelijk de toegewezen frequentie voor FT4.”

“Dat is het voor zondag en vandaag. Ik vraag me af wat de Magic Band hierna gaat brengen. Ik hoop dat DX-propagatie die we in de oostelijke VS genoten, de komende dagen en weken binnenkort zal worden ervaren door stations verder naar het westen in het land. ”

Tot zover Joe Taylor.

Ook Joe, KC8RAN, uit Waxahachie, Texas  en Dick, K2KA, uit Westford, Massachusetts rapporteerden mooie DX, evenals Rich Zwirko, K1HTV. De zonneactiviteit neem toe, dat is  in ieder geval mooi voor de propagatie op 6 meter.

bron: arrl.org

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ