RTTY en FT8 tijdens de ARRL RTTY Roundup contest

FT8 RTTY RoundupHet lijkt het erop dat RTTY en FT8 succesvol de band hebben gedeeld tijdens de ARRL RTTY Roundup contest in het weekend van 5 – 6 januari 2019. Dit blijkt uit een informele enquête en de ingediende logs. In vergelijking met vorig jaar zijn er beduidend meer logs ingediend.

Tot nu toe zijn er al meer dan 2400 logs ontvangen. In 2018 waren dat er 1622. De sluitingsdatum voor het inzenden van logs via de ARRL website is 13 januari 2019.

WSJT-X modi

De 30ste editie van de ARRL RTTY Roundup staat nu in de boeken. En alles wijst erop dat het evenement, zowel in RTTY als in andere digitale modi, extra aandacht en populariteit kreeg door de opname van FT8 in de digitale modi. De ervaring opgedaan in deze contest komt de deelnemers van pas in de aanstaande VHF contest. Ook voor toekomstige VHF contesten gaan de WSJT-X modi, zoals  JTx, MSK144 en FT8 aan populariteit winnen. Met name als middel om de moeilijke locator vakken buiten de 600 km tropo scatter te werken en tijdens slechte condities.

Let wel op bij het indienen van logs dat de juiste categorie wordt geselecteerd. Voor FT8 en PSK-xx QSOs moet de “Unlimited” categorie worden gebruikt. Behalve voor multi-operators. Bij twijfel contact opnemen met ARRL contest helpdesk.

Deelnemers schreven hierover op de 3830scores website

YO9HP

Alex Panoiu YO9HP uit Roemenië was aanvankelijk sceptisch over het idee om RTTY en FT8 te mixen. Maar hij heeft in beide modi meegedaan. In de eerste uren waren de rates in RTTY driemaal hoger dan in FT8, echter na het leegvissen van het RTTY aanbod werd FT8 interessant. De meeste stations in FT8 had hij nooit eerder gewerkt. Uiteindelijk werden 369 FT8 QSO’s en 639 RTTY QSO’s gelogd.

WW4LL en J42L

Het WW4LL (Multi-Single, High Power) team maakte ongeveer een derde van haar contacten in FT8. J42L (Multi-Single, Low Power) van SV2DCD vermeed RTTY helemaal en kwam aan 535 FT8 QSO’s.

K1JT

FT8 mede-ontwikkelaar Joe Taylor K1JT (Single Operator Unlimited, Low Power) heeft alleen FT8 gebruikt en 585 QSO’s gelogd. Tijdens de contest heeft Joe nagenoeg geen inter-modus interferentie waargenomen tussen RTTY en FT8-signalen.

NCJ Digital Contesting

NCJ Digital Contesting redacteur Ed Muns W0YK, zei dat hij erg onder de indruk was van de manier waarop de eerste RTTY Roundup met FT8 heeft gewerkt. Volgens Ed heeft FT8 aanzienlijke voordelen voor een veel grotere groep contest deelnemers. Met name voor stations die worden beperkt door geografische ligging, antenne restricties, slechte condities, vermogen en ruis. De verbazingwekkende explosieve groei van FT8-activiteiten sinds de introductie medio 2017 betekent ook dat er nog veel meer stations zijn om in contests te werken.

Ed zei dat hij aanvankelijk niet geloofde dat RTTY en FT8 in dezelfde contest naast elkaar konden bestaan. Natuurlijk, net als veel dingen die we eindeloos kunnen bespreken, neemt feitelijke ervaring onze vooropgezette ideeën weg. Ed is erg onder de indruk van hoe het allemaal is verlopen.