CHIME ontvangt opnieuw onbekende signalen uit de ruimte

Er zijn door CHIME, een radiotelescoop in British Columbia, Canada nieuwe onbekende signalen ontvangen uit de ruimte in juli en augustus 2018. Dat is bekendgemaakt door het tijdschrift Nature.

Eerder zijn ook al signalen ontvangen

Eerder zijn gelijksoortige signalen in 2007 waargenomen. De signalen komen waarschijnlijk uit een sterrenstelsel op ongeveer 1,5 miljard lichtjaar van de aarde. Hoe deze signalen ontstaan is onduidelijk. Er zijn wetenschappers die denken dat de FRB’s (Fast Radio Bursts) CHIME-telescoopworden uitgezonden door exploderende sterren. Een wetenschapper van Harvard denkt echter dat het buitenaards leven is. De pulsen hebben iets te maken hebben met het voortstuwingssysteem van ruimteschepen, denkt hij. Het signaal is tot zes keer ontvangen, en herhaalde zich. Ook kwam het van dezelfde plaats in de kosmos.

De flitsen bevatten veel energie

Wat opmerkelijk is aan de bursts is dat er heel veel energie in zit. Zo’n burst duurt maar een milliseconde. Maar er zit in één zo’n flits net zoveel energie als de zon afgeeft in een jaar tijd. In drie weken tijd zijn er ongeveer dertien uitbarstingen waargenomen. De frequenties variëren. Sommige zijn maar 400 MHz. Deze worden nog net waargenomen met de Canadese CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment), de antenne waarmee naar de ruimte wordt geluisterd. CHIME luistert naar frequenties van ongeveer 400 MHz tot en met 810 MHz. Misschien zijn er ook signalen op een lagere frequentie uitgezonden. Maar CHIME kan deze signalen helaas niet ontvangen.

Meer ontvangen is meer weten

Het is goed als CHIME meer soortgelijke signalen ontvangt. Als er meer gegevens worden ontvangen is de kans groter deze kosmische puzzel op te lossen. Dan weten we beter waar de pulsen vandaan komen, en hoe ze worden opgewekt. Het geeft ze meer stukjes van de puzzel om deze op te lossen.

De CHIME telescoop

CHIME is een radiotelescoop in British Columbia, Canada. De telescoop bestaat uit vier halve cilinders (denk aan half-pipes voor snowboarden), waarin 1024 antennes zijn opgesteld. Deze antennes kunnen signalen met horizontale en verticale polarisatie ontvangen. De ontvanger zelf bestaat grotendeels uit apparatuur uit de mobiele telefonie-sector. De antenne heeft geen bewegende delen.