Japanse maanrover via UHF ontvangen in Dwingeloo

Japanse maanrover via UHF ontvangen in DwingelooVorige week vrijdag hebben radioamateurs feilloos de Japanse maanlanding weten te volgen met de radiotelescoop in Dwingelo. En daarna wist men ook nog de UHF-signalen van de Japanse maanrover te ontvangen.

Een heel mooi succes voor het team en de bejaarde telescoop. En ook een succes voor JAXA dat deze spannende maanlanding goed is verlopen.

CAMRAS blog

Op het CAMRAS blog is een mooi verslag te lezen over deze bijzondere actie. We citeren:

Op 19 januari heeft Japan een voertuig laten landen op de maan. Deze maanlander, SLIM, had aan boord twee kleine maanrovers: LEV-1 en LEV-2. Op LEV-1, die al voordat SLIM landde overboord is gegooid, had aan boord antennes die rechtstreeks konden communiceren met aarde. Een van die antennes, ontwikkeld door radioamateurs, zond op UHF-frequenties die de Dwingeloo Radiotelescoop goed kan ontvangen.

De landing zelf hebben we in Dwingeloo gevolgd via S-band (ca 2200 MHz). Door Dopplerverschuiving konden we de frequentie zien waarmee de lander ten opzichte van ons bewoog. Daarin zagen we twee ‘burns’, die lieten zien dat de landing voorspoedig verliep.

Lees het hele CAMRAS blog verhaal via deze link.

Het proberen te decoderen van LEV-1

Daniel Estevez (EA4GPZ / M0HXM) heeft inmiddels met de UHF-opname van de radiotelescoop in Dwingeloo een flinke stap gemaakt richting het decoderen. Er wordt namelijk een nogal opmerkelijke vorm van modulatie gebruikt. Ze gebruiken Morse via de residual carrier van de PCM/PSK/PM. De CW begint steeds met ‘CQCQ DE JS1YMG’. Vervolgens de nodige hexadecimale codes. En dan ‘PSE K’. Dit werd al snel gedecodeerd door Dick PA2DW. Wat die hexadecimale codes precies betekenen, dat weten we (nog) niet. Volgens de documentatie is het “huishoudelijke” informatie.

Daniel schrijft hierover het volgende:

LEV-1 is een kleine maanhopper die werd vervoerd door de SLIM maanlander. De hopper werd een paar meter boven het maanoppervlak losgelaten op 19 januari, als onderdeel van de maanlanding van SLIM. LEV-1 zendt telemetrie uit in de 435 MHz amateur satellietband (het heeft een IARU satellietcoördinatie goedkeuring), en ook in de S-band. Kort na de landing ontving CAMRAS het 437,410 MHz signaal van LEV-1 met de 25 meter grote radiotelescoop in Dwingeloo.

Lees het boeiende technische relaas van Daniel via deze link. Het is een schat aan informatie over hoe je met deze signalen van de Japanse maanrover aan de slag kunt gaan.