In Electron van februari 2024

Electron februari 2024Binnenkort valt Electron van februari 2024 op de mat. In deze uitgave lees je onder andere over:

  • 84ste VerenigingsRaad
  • VERON Pinksterkamp 2024
  • RTV- en elektronicatijdschriften
  • Japanse maanlanding
  • Gouden Speld Bert PA1B
  • GRORAT 2024
  • Radiomarkt ’t Harde

Lees ook hieronder een korte vooruitblik.

Omslagfoto:  Uit het artikel Multi TRX: De bovenkant van de Multi TRX, zie pagina 79.

Uitgelicht

Multi TRX door Benno PA3FBX

Multiband Multimode Transceiver

Multi TRXWe kennen het allemaal: op een bijzondere locatie wil je een station opbouwen, maar wat moeten we allemaal meenemen? Of nog erger, wat gaan we vergeten? Sommige verbindingen vragen veel verschillende losse kastjes met voorversterkers, eindtrappen, modems, computers enzovoorts. En dan een kabeltje of iets anders vergeten gaat heel gemakkelijk. Het einddoel was dus ook één zender en ontvanger voor alle mogelijke verbindingssoorten. Of je nu een 80M LSB QSO wilt maken of een 20m FT8- verbinding of een QSO via de QO100. Ja zelfs ATV-verbindingen via de lokale ATV-repeater of de contest moeten mogelijk zijn. Of dat nu thuis in de shack is, of op locatie met alleen 12 V. Dus alle modes op alle amateurbanden was het ultieme doel.

De BATC heeft een paar mooie projecten waaronder Portsdown, Langstone en Ryde waarmee door middel van een Adalm-Pluto en Minitiouner een zendontvanger te maken is. De Pluto heeft met een DX-Patrol transverter een bereik van 1MHz tot 6Ghz met Harmonic mixing al tot 47 Ghz. Dit vraagt wel wat schakelwerk om via de juiste filters, stuur- en eindtrappen op de juiste antenneplug uit de kast te komen. Ik koos daarvoor een Arduino met een Oled-display om zodoende de verschillende schakelopties zichtbaar te maken. Maar ook om monitoring van temperatuur, stroom, spanningen en vermogen moet in het veld eenvoudig te kunnen weergeven, zodat het fout-zoeken makkelijker wordt.

Lees dit artikel verder in Electron!

10m antenne

Een zelfbouw antenne naar ontwerp van DK7ZB door Frans PA3CGJ

Met dit artikel wil ik je stimuleren om een antenne voor 10m te maken. Het is een mooie band met vele mogelijkheden en soms zorgt de natuur voor extra verrassingen. Tot voor kort had ik geen echte antenne voor 10m. Maar omdat de condities de komende jaren steeds beter worden, met een maximum in 2025, zocht ik een eenvoudige antenne. Daarbij kun je natuurlijk denken aan een verticale antenne, maar een beetje richteffect is nooit weg.

Dan komt een horizontale twee-elementsantenne meer in de richting, zeker ook omdat deze antenne niet zo heel groot is en toch 4 dB winst heeft ten opzichte van een dipool. Het viel me een beetje tegen wat er in de handel te koop is. Na wat zoeken op het internet vond ik een ontwerp naar DK7ZB dat aan mijn wensen voldeed. Met toestemming van Attila DL1NUX verwijs ik hiernaar. Met wat aanpassingen is deze antenne gemaakt met materiaal dat er nog lag, deels gekregen en de rest gekocht. Het meeste is trouwens standaardmateriaal dat iedere bouwmarkt heeft. Iedereen die aluminium kan bewerken kan deze antenne maken. Ook komt het niet op een millimeter aan. Als je de bouwbeschrijving downloadt en naast dit artikel leest, zal het helemaal duidelijk zijn hoe de antenne samengebouwd is. Voor 28,3 MHz is de straler 496,6 cm lang, en de reflector is 535 cm lang. De afstand tussen straler en reflector is 190 cm. Bij deze afmetingen is de bandbreedte van de antenne ongeveer 0,5 MHz. De elementen zet je vast met groene pijpklemmen die je monteert op aluminium hoeklijn. In deze pijpklemmen komt een 16×1,5 mm aluminium buis. De lengte van de 16 mm-buis is niet zo belangrijk als de totale lengte (van straler en reflector) maar klopt.

Lees ook dit artikel verder in Electron!

Maar ook te lezen in Electron februari 2024

  • De vaste rubrieken NL-Post, Ongedempte Trillingen, VHF en Hoger, Vossenjagen, de HF-rubriek, VERON Servicebureau en Komt u ook?
  • RTV- en elektronicatijdschriften
  • Internationale Marconidag
  • Radiochat
  • Si4732-ontvanger
  • De shack van… PA3DAZ
  • Uitslag Friese Elfstedencontest
  • Nieuwe leden
  • DX Honor Roll
  • En nog veel meer…

VHF en hoger

Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger‘-rubriek in Electron vindt je hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?