Kort radioamateurnieuws – week 23, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Lezing antennebouw bij VERON Dordrecht;
  2. Ferrieten voor onderdrukking van RFI;
  3. Groningse amateurs actief tijdens Delfsail;
  4. Hambeurs NLB in Houthalen-Helchteren;
  5. D-Day: Het begin van Operatie Overlord;
  6. Goedkoop Chinees spul…;
  7. Amateurradio toegangelijk maken;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Lezing antennebouw op 14 juni bij VERON Dordrecht

Op vrijdagavond 14 juni komt Ruud bij VERON afdeling Dordrecht een lezing geven over antennebouw. Ruud is al sinds zijn vroege jeugd gefascineerd door antennes. In het begin ging het over TV antennes maar later rolde hij in de zendamateurwereld en werd alles vanaf 28 MHz interessant voor hem.

Hij bouwt zelf de prachtigste Yagi antennes, doet geen compromissen en gaat alleen voor topkwaliteit met zijn GWR antennes. Ook is hij zeer inventief en een leuke bijkomstigheid is ook nog eens dat het een geweldig verteller is. Hij komt een prachtig verhaal over antennebouw vertellen. Alles komt aan bod; techniek, keuze van de gebruikte materialen, de manier van construeren en dit alles doorspekt met erg leuke anekdotes en een dosis humor.

Dus alle reden om 14 juni bij ons A12 clubhuis langs te komen aan de Parallelweg 30 te Hardinxveld-Giessendam. Iedereen is welkom! Clubhuis open 20:00 uur, start lezing 20:30 uur. Op een later te bepalen datum wil Ruud als vervolg nog een antennebouw-workshop gaan geven. Op die avond kun je onder begeleiding van Ruud in één avond een prachtige en kwalitatief zeer goede GWR-yagi antenne bouwen.

Met dank aan de voltallige PI4VAD redactie.

 

2. Ferrieten voor onderdrukking van RFI

John EI7GL maakt melding van het feit dat Bruce Sparrow N2KTV tijdens de recente 2024 Hamvention een korte presentatie gaf over ferrieten die worden gebruikt om RF-interferentie te onderdrukken.

Bruce Sparrow, N2KTV spreekt over hoe ferriet kan worden gebruikt om common mode interferentie te verminderen (een typische oorzaak van door de mens veroorzaakte RFI). Bruce kreeg zijn eerste licentie in 1971 als beginner en houdt nog steeds van QRP CW. Aan het eind van zijn verkoopcarrière verwezenlijkte hij een levenslange droom door voor Fair-Rite Products te gaan werken in een productmanagementfunctie. De laatste zes jaar is het zijn passie geweest om radioamateurs te helpen de vele toepassingen van ferriet in onze hobby te begrijpen.

Deze 22 minuten durende video is zeer leerzaam. Dus ga er maar even goed voor zitten en leer over ferriet in de shack.

Met dank aan Tom, PC5D.

 

3. Groningse radioamateurs actief tijdens Delfsail 2024

Tijdens Delfsail zijn radiozendamateurs van VERON en VRZA actief op de voormalige mijnenveger de “Naarden” van het Zeekadetkorps Nederland. VERON afdeling Eemsmond (A30) werkt dit jaar samen met Radioamateurs Groningen (V2G) om deze activiteit mogelijk te maken. V2G is de samenvoeging van VERON afdeling Groningen (A19) en VRZA afdeling Groningen (A09). En dit samenwerkingsverband geeft dit jaar “acte de présence” op dit grootse evenement.

Vanaf donderdag 13 juni tot en met zondag 16 juni zijn we in verschillende modes actief vanuit de radiohut op de Naarden. Er zijn gelijktijdig doorlopend demonstraties van analoge en digitale technieken alsmede het beoefenen van Morse. Er gaan wereldwijde verbindingen worden gemaakt met andere radioamateurs. En uiteraard wordt er de nodige uitleg gegeven aan de bezoekers over onze mooie radiohobby.

We proberen op diverse banden QRV te zijn, digitaal, in phone en ook in CW. Via Facebook (Radio Amateurs Groningen V2G) maken we bekend welke frequenties we wanneer precies gebruiken. Tevens proberen we zo veel mogelijk 145,400 MHz te gebruiken.

Met dank aan Sjohnie, PC1TK.

 

4. Hambeurs NLB op zondag 16 juni in Houthalen-Helchteren (België)

Radio-amateurs NLB nodigen iedereen uit voor de HAMBEURS NLB op zondag 16 juni 2024 van 10:00 tot 14:00. De plek waar dit alles gaat plaatsvinden is Technisch Instituut Don Bosco, Don Boscostraat 6, 3530 Houthalen-Helchteren (België).

Voor de amateurs met GPS aan boord zijn de coördinaten: N 51°03’14’’ , E 5°22’50’’. Ter plekke kun je de wegwijzers “radio NLB” volgen. Desgewenst is er ook een inpraatstation ON4ANL op 145.775 MHz in de lucht. (repeater ON0LB)

De entree bedraagt slechts € 3,00 en kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Met dank aan Peter, ON7SCV.

 

5. D-Day: Het begin van Operatie Overlord en de bevrijding van West-Europa

Het kan en mag niemand ontgaan zijn. Afgelopen donderdag, 6 mei, herdachten we D-Day.

Op 6 juni 1944 begon de grootste militaire invasie ooit: D-Day. Ruim 156.000 geallieerde soldaten landden vanuit zee op de stranden van Normandië om daar een ‘bruggenhoofd’ te creëren en zo een grootschalige invasie van West-Europa mogelijk te maken. D-Day was het begin van Operatie Overlord, een bloedige militaire campagne die het begin van de bevrijding van West-Europa, en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa zou betekenen.

Wil je nog eens overzichtelijk teruglezen wat er in aanloop van D-Day, en op de dag zelf allemaal gebeurt is, dan is dit artikel op IsGeschiedenis.nl absoluut de moeite van het lezen waard. Mede omdat onderaan het artikel links naar vele bronnen en additionele informatie te vinden zijn.

Met dank aan Ronny, ON6CQ.

 

6. Goedkoop Chinees spul…

Respons van filterbank zoals die ontvangen is. De gekleurde balken geven de amateurfrequentieband aan.

Om de zoveel tijd ondervind ik de noodzaak een laagdoorlaatfilter toe te passen. Bijvoorbeeld bij experimenten met mijn RF-signaalgenerator gebaseerd op de RFzero. Elke keer een nieuwe bouwen is natuurlijk een optie maar het duurt toch wel even voordat je weer de goede onderdelen bij elkaar hebt. Daarom eens omgekeken naar een filterbank, zo eentje die je ook in multiband zenders vindt.

Ik kwam een goede op het spoor die wordt aangeboden door 60dBm.com. Deze schakelt met printrelais tussen zeven verschillende kantelfrequenties die samenhangen met de gangbare amateurbanden. Maar het dingetje is nogal prijzig. Er is een goedkoper model, van Chinese makelij, met de naam XF-LPF-HF. Het heeft slechts vier banden maar dat leek me wel voldoende. Het kon nog goedkoper als bouwpakket en dat is wat ik besteld heb.

Een tijdje later – soms is de levering van chinees spul razend snel en op andere momenten juist weer heel traag – kreeg ik het pakketje binnen. Tot mijn verbazing geen bouwpakket maar een compleet opgebouwde print. Het duurde even voordat ik de gelegenheid had om de boel eens door te meten. Toen ik de resultaten, die ik met mijn nanoVNA verkreeg, zag moest ik wel even slikken…

Je leest de afloop van dit leerzame verhaal vanaf pagina 12 van de nieuwsbrief van VERON afdeling Leiden (A28). En uiteraard is er nog veel meer te lezen in deze Leidse nieuwsbrief, dus open hem snel.

Met dank aan Ger, PA2KOP en Jaap, PA7DA.

 

7. Amateurradio toegangelijk maken

Het RSGB Tonight@8 webinar van afgelopen maandag 3 juni ging over hoe amateurradio toegankelijk en leuk kan zijn, zelfs als je problemen hebt met zien, horen of mobiliteit. Drie radioamateurs hebben uitgelegd hoe zij hun apparatuur hebben aangepast, software hebben geschreven of extra ondersteuning van de RSGB of andere radioamateurs hebben gebruikt om te kunnen genieten van alles wat radioamateurs te bieden hebben.

Er is ook een bijdrage van Sight Matters, een liefdadigheidsinstelling op het eiland Man die meer dan 700 visueel gehandicapte leden helpt. De liefdadigheidsinstelling heeft onlangs ontdekt hoeveel amateurradio mensen met een visuele beperking te bieden heeft en heeft de Sight Matters Amateur Radio Club opgericht. Het doel hiervan is om nieuwe mensen aan te moedigen de hobby te gaan beoefenen en om bestaande vergunninghouders weer de lucht in te krijgen.

Of dit webinar nu relevant is voor jou, een vriend of collega, of dat je in een club zit die zich afvraagt hoe je alle radioamateurs kunt ondersteunen om van de hobby te genieten, laat je inspireren! Je kunt de video terugkijken op het YouTube-kanaal van de RSGB.

Met dank aan Tom, PC5D.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.