Kort radioamateurnieuws – week 27, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Examens voor radiozendamateurs naar het CBR, 
  2. RAZzies juli 2022 als PDF-download beschikbaar, 
  3. DL0SOP: Sea of Peace-award
  4. LZ1KCP-award: elke maand aan andere speciale call

Kort radioamateurnieuws

1. Examens voor radiozendamateurs naar het CBR

Agentschap Telecom (AT) draagt zijn examentaken over aan het CBR. Zo valt te lezen op de websites van AT en Stichting Radio Examens. Vanaf 1 juli 2023 doen kandidaten hun theorie-examens bij het CBR. Dit geldt voor zowel de maritieme examens als voor de zendamateur-examens (Novice en Full).

De overdracht van taken is nodig omdat de examentaken te ver af zijn komen te staan van de kernactiviteiten van het AT. Ook is de ICT-omgeving waarin de examens worden gemaakt verouderd en is er onvoldoende capaciteit beschikbaar om de inhoudelijke kwaliteit van de examens te kunnen garanderen.

Tegen deze achtergrond is AT op zoek gegaan naar een partij die de examentaken kan overnemen. Hieruit is het CBR als een geschikte partij naar voren gekomen. Voor het CBR is het ontwikkelen en afnemen van examens een kernactiviteit.

Vanaf 1 juli 2023 kunnen kandidaten een radio-examen bij een CBR Examencentrum afleggen. Hiervan zijn er 20 verspreid door heel Nederland. De kandidaat kiest zelf de dag en het tijdstip waarop hij examen wil doen. Omdat het CBR de examens digitaal afneemt, ontvangt de kandidaat direct na het examen de uitslag. Mede hierdoor kunnen geslaagde kandidaten sneller over hun roepletters beschikken.

Meer informatie:  Stichting Radio Examens

2. RAZzies juni 2022 als PDF-download beschikbaar

De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De juli-uitgave is nu als PDF-download beschikbaar, met wederom uitgebreide artikelen over verschillende technische onderwerpen. Onder andere kun je lezen over:

  • De bouw van een digitaal display voor de Yeasu FT101
  • De Tayloe-kwadratuurdetector

Daarnaast nog een interessant verhaal van ‘Opa Vonk & Pim’ over SMD-solderen, een klus die door velen als uiterst lastig wordt ervaren.

Download: RAZzies juli 2022

3. DL0SOP: Sea of Peace-award
Het DARC-district Mecklenburg-Vorpommern is elk jaar in juli actief met het special event station DL0SOP (SeaOfPeace).

Radioamateurs die aan deze activiteit meedoen door voldoende stations uit regio’s rond de Baltische Zee (Oostzee) te werken, kunnen een award verdienen in de vorm van een zijden wimpel.

Europese stations dienen daartoe in de maand juli 15 punten te verzamelen.

QSO’s met stations uit de volgende roepnaamregio’s leveren één punt op: ES, LA, LY, OH0, OH1, OH2, OH5, OH6, OH8, OH9, OJ0, OZ, RA1, RA2F, SM0, SM1, SM2, SM3, SM5, SM6, SM7, SP1, SP2 en YL.

Al deze gebieden grenzen aan de Oostzee.

Duitse stations in Mecklenburg-Vorpommern (DOKs V01 e.v., Z87, Z89, MCM, MVP, SOP en YLV) leveren drie punten op.  Maximaal negen punten kunnen d.m.v. deze Duitse stations bij elkaar worden gesprokkeld.

De wimpel kost van €15.

Meer informatie: Sea of Peace

4. LZ1KCP-award: elke maand een andere speciale call

Elk jaar opnieuw activeert de club LZ1KCP vanuit Bulgarije maandelijks een special event station dat wordt opgedragen aan een orthodoxe heilige.  Voor het werken van deze stations kun je een Award behalen. De volgende special event stations werden of worden geactiveerd in 2022:

LZ290WA (januari), LZ251MA (februari), LZ475GJ (maart), LZ303AT (april), LZ330AL (mei), LZ444KA (juni), LZ540DS (juli), LZ258ML (augustus), LZ31ZE (september), LZ457PP (oktober), LZ407IZ (november) en LZ634SM (december).

Radioamateurs in Europa dienen minstens acht van deze stations te werken. Het diploma is kosteloos in PDF-formaat verkrijgbaar. Stuur je logboekuittreksel aan de Balcan Radio Club.

Meer informatie: LZ1KCP

 

Met dank aan Ronny Plovie (ON6CQ) voor de tips.

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.