Kort radioamateurnieuws – week 35, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. VERON-contesten in september, 
  2. Video: Radioddity GD-88, een portofoon met interessante mogelijkheden, 
  3. RAZzies september 2022 als download beschikbaar,
  4. 10 september: kofferbakverkoop in Lier (België).

Kort radioamateurnieuws

1. VERON-contesten in september

In september organiseert de VERON drie relatief grote contesten. Dit weekend zijn er maar liefst twee en volgend weekend is de derde:

  1. 3 september 14:00 UTC tot 4 september 14:00 UTC: VERON/IARU-contest op 144 MHz in SSB, CW en FM
  2. 3 september 13:00 UTC tot 4 september 12:59 UTC: VERON-velddagcontest in CW en SSB
  3. 10 september 12:00 UTC tot 11 september 18:00 UTC: VERON-ATV-activiteitenweekend op 432 MHz en hoger

De VHF-contest die vanmiddag  start maakt overigens deel uit van de VERON-competitie.

2. Video: Radioddity GD-88, een portofoon met interessante mogelijkheden

In een recente video op het YouTube-kanaal TECH MINDS bespreekt Mat M0DQW de portofoon Radioddity GD-88. Deze DMR/FM-portofoon beschikt over een aantal interessante functies die het bespreken zeker waard zijn.

Zo heeft deze VHF/UHF-portofoon twee VFO’s die onafhankelijk van elkaar functioneren. Daarmee kan bijvoorbeeld op VHF gecommuniceerd worden met een FM-station en tezelfdertijd uitgeluisterd worden naar een DMR-repeater op UHF. Het is dus zelfs mogelijk om op hetzelfde moment te zenden op een kanaal en te luisteren op een ander, ook op dezelfde band. Een andere bijzondere eigenschap van de GD-88 is dat hij ook als repeater kan werken: wat ontvangen wordt op de ene frequentie (bijvoorbeeld in FM) kan synchroon uitgezonden worden op een andere (bijvoorbeeld in DMR). In DMR-mode kan dat zelfs op dezelfde frequentie door voor zenden en uitvangen te wisselen tussen twee tijdsloten.

Bekijk de video: Radioddity D-88 Dual Band Analog & Digital Handheld Transceiver.

3. RAZzies september 2022 als PDF-download beschikbaar

De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De septemberuitgave is nu als PDF-download beschikbaar, met wederom artikelen over verschillende technische onderwerpen.

Onder andere lees je het tweede deel van het uitgebreide verhaal van Arjan te Marvelde (PE1ATM) over de ‘Micro SDR op een Pi-Pico’, een SDR-transceiver voor de zelfbouw. Hij geeft zelfs uitleg over Fast Fourier Transforms en IQ-signalen.

Robert de Kok (PA2RDK) neemt je mee in de wereld van MQTT, het Message Queing Telemetry Transport-protocol, dat uiterst geschikt is voor de uitwisseling van korte databerichten van of naar IoT-devices. IoT-devices, en daarmee het MQTT-protocol, worden steeds vaker ook door radioamateurs ingezet.

Verder vind je een verhaal over een eenvoudig te realiseren dubbeltoonssignaalgenerator voor het testen van de lineariteit van je SSB-zender. En in de rubriek ‘Opa Vonk & Pim’ legt opa uit hoe een kruisnaaldmeter werkt en uitgelezen moet worden.

Download: RAZzies september 2022

4. 10 september: Kofferbakverkoop in Lier (België)

De Lierse radioamateurs houden hun jaarlijkse kofferbakverkoop  op zaterdag 10 september vanaf 13:00 uur op de parkeerplaats van het Fort van Lier. Adres: Fortweg 24, Lier, België. Deelname is gratis, de kofferbak mag open vanaf 13:00 uur en er zijn geen gereserveerde plaatsen.

De Belgische radioamateurvereniging UBA zal ook aanwezig zijn met een stand.

Meer inlichtingen: on4afw(@)uba.be

Met dank aan Ronny ON6CQ voor de melding.

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.