Kort radioamateurnieuws – week 20, 2025

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Video impressie Nationale Molendag
  2. DX-peditie PC38EU naar Texel
  3. IARU-MS wordt Intruder Watch Service
  4. EMC-brochures bedrading en aarding
  5. Dit weekend EU PSK DX contest
  6. Frequenties LongChat vrijgegeven
  7. Een 36,9 MHz doppler radarantenne

Kort radioamateurnieuws

 

1. Video impressie door het PA25MILL team van de Nationale Molendag

Op zaterdag 10 mei 2025 vond de 53e editie van de Nationale Molendag plaats. Ook dit jaar waren de leden van VERON afdeling A08/Centrum weer aanwezig om verbindingen te maken vanuit de prachtige Molen van de Polder Westbroek. Deze is gelegen aan de Nedereindsevaart 3 in Oud-Zuilen.

Dit jaar werd gebruik gemaakt van de bijzondere roepletters PA25MILL.

Een artikel met foto’s vind je op deze website. En vergeet natuurlijk niet om ook even naar de video impressie te kijken.

Met dank aan Richard PD3RFR

 

2. DX-peditie door PC38EU naar Texel (EU-038) in de IOTA contest

We willen jullie graag op de hoogte stellen van de aankomende Nederlandse PC38EU DX-peditie.

Van 25 tot en met 28 juli 2025 zullen Dennis PA2DK en Pim PA5PR actief zijn vanaf het eiland Texel. Voor deze gelegenheid zullen zij de speciale roepletters PC38EU gebruiken.

Ze zullen meedoen in de Islands On The Air (IOTA) contest. Het eiland Texel heeft namelijk IOTA referentie EU-038.

QSL via bureau en Logbook Of The World (LOTW).

Je kunt deze DX-peditie in de gaten houden via de bijbehorende QRZ-pagina.

Met dank aan Dennis PA2DK

 

3. IARU Monitoring System wordt IARU Intruder Watch Service

Om beter te kunnen inspelen op de huidige behoeften met betrekking tot de indringing van non-amateur transmissies (ongewenste radiodiensten) in de exclusieve amateurradiobanden en om de taken van de werkgroep te specificeren, heeft IARU Regio 1 in juni 2023 een voorstel ingediend bij de Raad van Bestuur van IARU om de opdracht van het IARU Monitoring Systeem te herzien. Na beraadslagingen door de raad van bestuur van de IARU is nu een nieuwe resolutie met de nieuwe benaming ToR 24-1 (2024) aangenomen.

Gaspar EA6AMM, coördinator van IARUMS Regio 1, doet hierover verslag in de recente IARUMS-nieuwsbrief 04/2025.

Dit betekent dat de volgende wijzigingen moeten worden doorgevoerd:

  • Het “IARU Monitoring System” wordt omgedoopt tot “IARU Intruder Watch Service” (IARU IWS). De naam wordt veranderd omdat mensen soms niet goed begrijpen wat de werkgroep nu eigenlijk doet.
  • De werkgroep zal ook verantwoordelijk zijn voor de frequenties die gereserveerd zijn voor amateursatellieten.
  • De werkgroep wordt gereorganiseerd, zodat deze niet langer regionaal maar wereldwijd werkt. Dit moet het proces efficiënter maken.

Volgens Gaspar EA6AMM worden de wijzigingen, met name met betrekking tot amateur-satellietfrequenties, momenteel doorgevoerd in samenwerking met de IARU-satellietcoördinator Hans PB2T. De IARU Intruder Watch Service info en de nieuwe regels lees je via deze link.

Dit en nog veel meer lees je in deze nieuwste editie van de IARU Intruder Watch Service.

Met dank aan Ronny ON6CQ en Ruud PG1R, VERON Coördinator IARU IWS

 

4. RSGB publiceert EMC-brochures over elektrische bedrading en aardingseisen

De RSGB EMC-brochures over elektrische bedrading en aardingseisen zijn bijgewerkt door de EMC-commissie om de laatste versie van “Deel P” van de bouwvoorschriften voor Engeland en Wales weer te geven. Deel P gaat over elektrische veiligheid in woningen.

Er zijn twee folders, een basisversie en een geavanceerde versie, en beide zijn te downloaden van de RSGB-website. Let wel op; de normen in het VK kunnen afwijken van die in NL, maar de EMC gerelateerde brochures zijn ook hier mogelijk bruikbaar.

Ga naar rsgb.org/emc en selecteer ‘EMC Leaflets’ in het menu aan de rechterkant. Kies de link “EMC Leaflet 7: Aarding en de radioamateur”. Op dezelfde webpagina vind je ook veel andere bronnen die je helpen bij een breed scala aan EMC-problemen.

Met dank aan Tom PC5D

 

5. De EU PSK DX-wedstrijd is op 17 en 18 mei 2025

De European PSK Club nodigt radioamateurs wereldwijd uit om deel te nemen aan de EU PSK DX Contest. Het hoofddoel is om zoveel mogelijk verbindingen te maken tussen radioamateurs wereldwijd en deze in Europa met behulp van de BPSK63-mode.

Elke deelnemer kan een verbinding maken met elk station voor punten en voor multipliers. Zo wordt communicatie binnen de radioamateurgemeenschap wereldwijd gestimuleerd.

Deze wedstrijd is dit weekeind van 17 mei 2025 1200 UTC tot 18 mei 2025 1200 UTC. De regels lees je in het Engels via deze PDF. Maar een handig overzicht van alle regels in het Nederlands lees je via deze link. Meer over de EPC oftewel de European PSK Club lees je op deze website.

Met dank aan Ronny ON6CQ

 

6. Aanbevolen frequenties voor LongChat vrijgegeven

Herinner je je nog aan ons bericht over LongChat van afgelopen december? Het was naar aanleiding van het feit dat Oguz (TA2STO) in Turkije een nieuwe modus heeft ontwikkeld. Hiermee kunnen radioamateurs met elkaar communiceren. En er is nieuws over deze ontwikkeling. Er is een lijstje met de aanbevolen frequenties voor LongChat vrijgegeven:

  • 80 meter: 3595 kHz
  • 40 meter: 7045 kHz (hoofdfrequentie)
    • 7055 kHz (back-up frequentie)
  • 20 meter: 14095 kHz
  • 17 meter: 18095 kHz
  • 15 meter: 21095 kHz
  • 10 meter: 28095 kHz
  •  6 meter: 50295 kHz
  •  2 meter: 144.195 MHz
  •  70 centimeter: 432.095 MHz
  • Via de QO-100 satelliet: 10.489,548 MHz

Dus nu weet je waar je kunt luisteren om LongChat ook zelf eens te proberen. De software, handleiding en brochure zijn via deze link te bemachtigen.

Met dank aan John EI7GL en Tom PC5D

 

7. Een 36,9 MHz doppler radarantenne bij het White Sands Missile Range Museum

Het is altijd interessant om te lezen hoe de lage VHF-band boven 30 MHz door de jaren heen werd gebruikt voor verschillende toepassingen. In de Verenigde Staten gebruikte men in de decennia na de Tweede Wereldoorlog dopplerverschuiving op de lage VHF-band om de locatie van gelanceerde raketten te vinden.

De antenne hiernaast is een spiraalantenne op 36,9 MHz die na de lancering een bundel radiogolven naar de raket stuurde. Een reeks gelijksoortige ontvangstsystemen pikte dan het gereflecteerde signaal op dat iets in frequentie verschoven was door de beweging van de raket, met andere woorden de gereflecteerde signalen hadden een dopplerverschuiving. Door de gegevens achteraf te bestuderen, kon de exacte positie van de raket op een bepaald moment worden berekend.

De antenne die je rechtsboven ziet, staat in het White Sands Missile Range Museum in New Mexico. Als we hem goed bekijken, zien we dat hij drie bochten heeft, zodat we de versterking kunnen schatten op ongeveer 8 dBd, een bundelbreedte heeft van ongeveer 60 graden en natuurlijk circulair gepolariseerd is.

Je leest meer over deze bijzondere antenne op het onvolprezen blog van John EI7GL.

Met dank aan Tom PC5D

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag zo snel mogelijk van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.