Kort radioamateurnieuws – week 2, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. TNO-rapport Monitor Draadloze Technologie Najaar 2022; 
  2. Video: goedkope 50Watt-PA voor de HF-banden – OGS-50W;
  3. Video: Tonight@8-lezing over “Radio en Rugzak”.

Kort radioamateurnieuws

1. TNO-rapport Monitor Draadloze Technologie Najaar 2022

TNO brengt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken tweemaal per jaar de Monitor Draadloze Technologie uit.

Met de Monitor Draadloze Technologie biedt TNO een actueel en toegankelijk overzicht van de stand van zaken ten aanzien van de ontwikkeling en inzet van draadloze technologie. In principe worden vanuit een nationaal perspectief wereldwijde ontwikkelingen gevolgd.

De uitgave van najaar 2022 is sinds kort als PDF-download beschikbaar.

In deze uitgave is er aandacht voor:

Download van deze en eerdere uitgaven : Monitor Draadloze Technologie

2. Video: goedkope 50Watt-PA voor de HF-banden – OGS-50W

Regelmatig demonstreert Matt M0DQW relatief voordelige componenten die interessant zijn voor de radioamateur op zijn YouTube-kanaal TECH MINDS.

Kortgeleden deed hij dat weer. In een video toont hij een 50Watt-PA van Chinese makelij voor de HF-banden. De prijs van het component bedraagt ongeveer €80,-.

Verwacht echter niet te veel voor die prijs. De versterker heeft een frequentiebereik van 3,1 MHz tot 24 Mhz. Dus helaas vallen de 160- en 10m-band buiten het bereik. De beschikbare aansluiting zijn ook vrij beperkt: antenne-ingang, antenne-uitgang en 13,8V-voedingsingang. Zelfs een PTT-ingang ontbreekt: omschakelingen van zenden naar ontvangen gebeurt met behulp van een RF-detector en een relais. Ook is er geen enkele RF-filtering aan de uitgang of bescherming tegen een verkeerde belasting. Als je met deze beperkingen kunt leven, is de PA mogelijk toch een leuke aanvulling voor een QRP-setje, zeker gezien de prijs. Mocht je onverhoopt de power-mosfets opblazen, dan zijn ze relatief eenvoudig te vervangen.

Video: Cheap HF RF Power Amplifier – OGS-50W

3. Video: Tonight@8-lezing over “Radio en Rugzak”

Tonight@8 is een online-lezingenprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Op maandag 9 januari 2023 stond een lezing van Ben Lloyd (GW4BML) op het programma. Hij besprak toen het portable gebruik van een amateurstation. De lezing is nu als video beschikbaar.

Naast een korte uitleg over de definitie en de voordelen van portable operating, vertelt Ben daarin ook over zijn eigen avonturen. Hij richt zich voornamelijk op SOTA, DX’en en contesten, maar allemaal door portable te werken. Ben licht ook toe wat er allemaal in zijn rugzak zit om succesvol te kunnen zijn.

Meer informatie

 

Met dank aan Tom PC5D voor de tips

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.