Kort radioamateurnieuws – week 14, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Zaterdag 15 april: VERON PACCdigi Contest 2023;
  2. 15 – 16 april: Nog twee VERON-contesten, op VHF/UHF: DATV en digimode;
  3. PDF-download: PI4HAL-bulletin april 2023; 
  4. Contestgroep PI4M weer paraat Friese Radiomarkt Beetsterzwaag.

Kort radioamateurnieuws

1. Zaterdag 15 april: VERON PACCdigi Contest 2023

Dit jaar zal de door de VERON gesponsorde PACCdigi Contest plaatsvinden op 15 april vanaf 07:00 UTC tot 19:00 UTC. In de PACCdigi Contest 2023 werkt iedereen wereldwijd met iedereen. Er zijn drie verschillende klassen waarin deelgenomen kan worden: alleen FT8/FT4, alleen RTTY en MIX, de combinatie van deze twee modes. Lees in verband hiermee vóór de contest de regels goed door.

Door een update van de software is het met de laatste versie van WSJT-X mogelijk de provincie-afkortingen te gebruiken als contest exchange. Bekijk all details over de contest op de speciale website: VERON PACCdigi Contest 2023. De knoppenbalk bovenaan de pagina geeft toegang tot de verschillende rubrieken, waaronder de contestregels: PACCdigi Contest 2023 regels.

2. 15 – 16 april: Nog twee VERON-contesten, op VHF/UHF: DATV en digimodi

Behalve de VERON PACCdigi Contest op HF zijn er volgend weekend ook nog twee VERON-contesten op  VHF/UHF: een DATV-contest en een digimode-contest:

  1. De DATV-contest start op 15 april om 12:00 UTC en eindigt op 16 april om 18:00 UTC. Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende banden: 6 meter, 2 meter en 70 cm.
  2. De digimode-contest in de 6m-band is tevens een IARU-R1-contest. Deze contest start op 15 april om 14:00 UTC en eindigt op 16 april om 14:00 UTC, precies 24 uur later. Elke gewenste digitale mode met een maximale bandbreedte van 2,7 kHz is toegestaan. CW valt in het kader van deze wedstrijd overigens niet onder de digitale modi, evenals DATV.

Kijk voor meer informatie op de ‘VHF en hoger’-website: VHF-UHF-SHF-EHF contestinformatie van de VERON.

3. PDF-download: PI4HAL-bulletin april 2023

PI4HAL is het clubstation van de Vereniging Radiozendamateurs SS Rotterdam. Het station bevindt zich op het voormalige passagiersschip SS Rotterdam, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en permanent is afgemeerd aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam (QTH-locator: JO21fv).

De vereniging heeft tot doel – naast het in de lucht houden van PI4HAL – de radiohobby bij de bezoekers van het schip toe te lichten en te promoten.

De vereniging brengt bovendien maandelijks een uitgebreid, gratis nieuwsbulletin uit, het PI4HAL-bulletin. De april-uitgave is nu als PDF-download beschikbaar: PI4HAL-bulletin april 2023.

4. Contestgroep PI4M weer paraat op Friese Radiomarkt Beetsterzwaag

Op zaterdag 27 mei is dit jaar de Friese Radiomarkt in Beetsterzwaag. Ook Contestgroep PI4M zal dan weer aanwezig zijn met een stand.

Afgelopen jaren is de groep goed gesteund door de leden van VERON Afdeling A63 met inbreng voor hun kraam op de radiomarkt. Ze ontvingen onder andere oude radio’s, antennes, computeraccessoires, voedingen, bossen oude coax, etc. De opbrengsten van de verkoop kwamen allemaal ten goede aan contestgroep. Daardoor konden ze bijvoorbeeld nieuwe antennesystemen, automatisering en coaxkabels aanschaffen.

Dit jaar is de groep wederom op de Friese Radiomarkt aanwezig, met hetzelfde doel. Kijk daarom even op zolder, misschien staat er nog iets waarvan je het eigenlijk zonde vindt dat het niet wordt gebruikt of naar de milieustraat gebracht moet worden. Neem dan contact op met Laurens Sierdsma (PD9X), hij haalt het graag bij je op! Contactgegevens: Laurens Sierdsma (PD9X), tel: 06-20307603, e-mail: lsierdsma@gmail.com

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.