Kort radioamateurnieuws – week 36, 2024
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- Wie wordt de nieuwe redacteur voor “KOMT U OOK?;
- Brugge herdenkt 80 jaar bevrijding;
- Lezing over vossenjagen in Deventer;
- Gelijkrichtbuizen en keerlaag gelijkrichters;
- RSGB Meteor Beacon Project update;
- Een eenvoudige UHF meetzender;
- National Coding Week start 16 september;
Kort radioamateurnieuws
1. Wie wordt de nieuwe redacteur voor “KOMT U OOK?“
Door het vele vrijwilligerswerk, oppassen op kleinkinderen, werk aan ons huis en de tuin, komt Jan Oudelaar PA0JOU tijd te kort, en niet meer aan zijn hobby toe. Daarom heeft hij besloten om binnenkort te stoppen als redacteur van de vaste Electron rubriek “Komt u ook?“.
Zijn vraag aan de lezers van dit bericht is dan ook:…
Zou u dat een tijdje willen doen?
Je staat in contact met veel collega radioamateurs die maandelijks een bijdrage voor hun afdeling insturen. Op basis van deze bijdragen stel je de rubriek “Komt u ook?” samen. De rubriek stimuleert de onderlinge contacten tussen de radioamateurs. Mij kost het circa 8 uur per maand, dus dat is te doen.
Als je ook nog redactielid van Electron wilt worden, ben je nog pak weg 8 uur per maand meer kwijt. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt je ook beperken tot redacteur van de rubriek “Komt u ook?”. En als medewerker van Electron heb je bij de VERON een streepje voor; bijvoorbeeld gratis toegang tot de Dag van de Radioamateur.
Denk er eens over na. Uiteraard werkt Jan je graag in als je belangstelling hebt. Als je vragen hebt, kan dat via Jan’s e-mail adres. Hij hoort het graag zo snel mogelijk.
Met dank aan Jan PA0JOU (jan.oudelaar@gmail.com)
2. Brugge (België) herdenkt 80 jaar bevrijding op 7 en 8 september 2024
Op zaterdag 7 en zondag 8 september wordt op verschillende locaties in Brugge de 80ste verjaardag van de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog gevierd. In september is het 80 jaar geleden dat Brugge werd bevrijd door Canadese troepen. Deze gebeurtenis wordt herdacht met onder meer een bevrijdingsmars met authentieke legervoertuigen, een kamp met een militair veldhospitaal en een enscenering van de dagelijkse routine van de soldaten. In het stadhuis vindt een tentoonstelling plaats. Op de Markt eren Brugse muziekkorpsen het hele weekend de bevrijding.
Het programma op zaterdag 7 en zondag 8 september:
- Optocht met authentieke legervoertuigen door centrum Brugge.
- Vrij bezoek aan het WOII-kampement op Kruisvest (tussen Rolweg en Stijn Streuvelsstraat).
- Het dagelijkse leven van een geallieerde frontsoldaat: oefeningen, toelichting van de verschillende type wapens, bezichtiging van de diverse opstellingen met een hoofdkwartier te velde en een demonstratie van een Canadees veldhospitaal.
- Kinderspelletjes uit de jaren 1940.
- Morsecode ontcijferen voor kinderen.
Zie ook deze website voor een bijzondere verschijning tijdens deze herdenking. Bron: website Brugge
Met dank aan Ronny ON6CQ
3. Lezing over vossenjagen door Dick PA0DFN bij VERON Deventer
VERON afdeling Deventer (A10) organiseert op donderdag 12 september 2024 een lezing door Dick Fijlstra PA0DFN over vossenjagen. De aanvang van deze lezing is om 20:00. En dit alles zal plaatsvinden bij KKB | Klein Klouwenberg Boon waar Erik PE1RLF de gastheer is. Het adres is Maagdenburgstraat 32A, 7421 ZD Deventer.
En zet dan ook gelijk maar donderdag 10 oktober 2024 in de agenda. Want dat zal PA2LSB een lezing bij VERON Deventer verzorgen op hetzelfde tijdstip en dezelfde locatie. Het onderwerp van deze lezing is nog niet prijsgegeven, dus laat je verrassen.
Met dank aan Dick PA0DFN
4. Gelijkrichtbuizen en keerlaag gelijkrichters in de Hunsotron
Een tijd geleden kreeg ik van de BBC een spionage rapport uit 1944 met als onderwerp de gelijkrichter productie tijdens de oorlog in Duitsland. Zo kwam ik op het idee om hier wat dieper op in te gaan. In het rapport staat verder exact beschreven hoe een selenium gelijkrichter wordt gemaakt.
Dus mocht er iemand zijn die dit chemische proces wil lezen dan stuur ik het op. Maar goed is te zien dat de koperoxide gelijkrichter toen nog lang niet tot het verleden behoorde. Daar kom ik straks op terug.
Als je tegenwoordig een versterker met buizen bouwt dan is voor de gelijkrichting van de anodespanning, de brugcel de meest handige optie. Of 4 keer de 1n4007, dat kan uiteraard ook.
Het bovenstaande lezen we in de Hunsotron, het informatieblad voor de radio- en zendamateurs van de VERON afdeling Hunsingo (A60). Dus open die PDF van editie 57 en lees het artikel verder op pagina 22. Of beter nog, lees ‘m helemaal. De artikelen over POTA locatie Lauwersoog, de RCA 5734 sensor, de magnetodiode MD230 en de cijfer indicator buis of Nixie buis zijn meer dan de moeite waard. In totaal 29 pagina’s lekker leesplezier.
Met dank aan Pieter NL13637 en Bas PE4BAS
5. Meteor Beacon Project update door Brian Coleman, G4NNS bij de RSGB
Het herfstprogramma Tonight@8 van de RSGB is op maandag 2 september begonnen. Brian Coleman, G4NNS gaf een update over het Meteor Beacon Project dat een samenwerking is tussen amateurradio en astronomie.
De eerste fase van dit project werd voltooid in mei 2022 toen het Britse meteoorbaken GB3MBA in de lucht ging vanuit het Sherwood Observatory van de Mansfield and Sutton Astronomical Society. Het maakte studies van meteoorgebeurtenissen boven het Verenigd Koninkrijk mogelijk met eenvoudige apparatuur en maakte een reeks STEM-projecten mogelijk waarin radio en astronomie een rol speelden.
De tweede fase van het project, die Brian in de presentatie beschrijft, is de ontwikkeling van een netwerk van ontvangers die hun gegevens via een centrale server streamen voor een gedetailleerde studie van afzonderlijke meteoorgebeurtenissen. Ga voor meer informatie naar de RSGB website op rsgb.org/webinars of bekijk direct de bijna een vol uur durende video.
Met dank aan Tom PC5D
6. Een eenvoudige UHF meetzender
Wanneer ik een oscillator nodig heb voor een of ander controle of afregel klusje, dan maak ik een oscillator en na gebruik verdwijnt deze dan in de rommel doos. Onlangs vond ik 2 van deze oscillators terug en besloot om ze in een kastje te bouwen. Zo kunnen ze weer gemakkelijk gebruikt worden en raken ze ook niet beschadigd.
Het kastje bleek een nogal smoezelig ding te zijn waar eerder een componenten tester in had gezeten.
Het kastje meet: 12,5 cm lang, 8cm breed, en 4,9 cm hoog. Na het nodige restauratie werk konden de 2 oscillators er in. Echter moest er natuurlijk ook nog wat meer mee gedaan kunnen worden dan alleen een UHF signaal er uit halen. Er is dus een wobbel mogelijkheid bij gemaakt.
Je leest deze boeiende en uitvoerige bouwbeschrijving verder in de september 2024 editie van de nieuwsbrief van VERON afdeling Leiden (A28) vanaf pagina 8 tot en met pagina 15. Maar er is nog veel meer te lezen in deze editie. Bijvoorbeeld over een propagatie lezing, over een bouwproject, over baluns, ununs en ringkernen en over ballonnen. Dus lees ‘m van voor tot achter.
Met dank aan Frans PA0FWN en Jaap PA7DA
7. De National Coding Week start op 16 september bij de RSGB
De RSGB maakt zich op voor de National Coding Week die op 16 september 2024 begint. Dit nationale evenement bestaat al 11 jaar en moedigt mensen van alle leeftijden aan om coderen, of programmeren zoals het ook wel wordt genoemd, uit te proberen.
In de komende dagen zal het Outreach Team van de RSGB twee nieuwe coderingsactiviteiten vrijgeven die je zelf, met leden van je lokale club, op een school of in een andere jeugdgroep kunt uitproberen. Deze zijn een aanvulling op de zeven activiteiten die de Society vorig jaar deelde. Dit is een kans om te zien hoe codering kan worden gekoppeld aan je gebruikelijke radioamateuractiviteiten, of om iets nieuws te proberen.
Als je een activiteit of evenement plant of ondersteuning wilt, stuur dan een e-mail naar de RSGB National Coding Week Coordinator Nigel Thrower, G3YSW via ncw@rsgb.org.uk. Je kunt de coderingsactiviteiten vinden op de RSGB-website op rsgb.org/coding.
Met dank aan Tom PC5D
______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.