Kort radioamateurnieuws – week 38, 2021
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- Propagatienieuws – week 38,
- HB60ANT QRV op QO-100,
- Video: platformonafhankelijke SDR-software SDR++,
- Radio- en elektronicabeurs “De Schalm” afgelast
Kort radioamateurnieuws
1. Propagatienieuws – week 38
Van Tom PC5D ontvingen wij het propagatienieuws van deze week. Bij de samenstelling daarvan maakte hij onder andere gebruik van de voor Nederland relevante informatie uit het wekelijkse RSGB-radiojournaal: GB2RS News Script for 26 September 2021.
HF-propagatie
Afgelopen week was de zon weer wat actiever, met wel vijf zonnevlekgebieden. Twee daarvan waren vrij groot, waardoor de zonnefluxindex op donderdag steeg tot 89 met een zonnevlekkengetal van 76. Dat zou genoeg moeten zijn om de ionosfeer op gang te brengen. We zien inderdaad dat de HF-propagatie aan het begin van de herfst op gang komt. Op 10 meter was het mogelijk om stations te werken uit Midden-Amerika, de Caraïben, Venezuela, Suriname en Brazilië. Voor Noord-Amerikaanse stations op 28 MHz is de zonneflux echter nog te laag.
Er zijn de laatste tijd zonnevlammen geweest en we kunnen verwachten dat die zullen aanhouden. Dit kan leiden tot plotselinge verstoringen van de ionosfeer en tot HF-storingen als ze sterk genoeg zijn en overdag optreden. In de afgelopen dagen zaten er ook twee grotere vlammen uit de M-klasse bij. De aardmagnetische condities zijn daardoor variabel met een Kp-index variërend tussen 2 en 6.
Volgende week verwacht NOAA een zonnefluxindex van circa 85 terwijl de Kp-index uiteindelijk zal dalen van 5 in dit weekend tot 2.
Tropocondities
Afgelopen week was er rustig herfstweer met grotere temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Op VHF en UHF waren de tropo-condities daardoor boven normaal. Herwig PA8MC heeft op 2m in FT8 Polen kunnen werken met een bescheiden station. Voor komende week zijn geen bijzondere tropo-condities te verwachten
Meteoorscatter
Er is een kleine meteorenregen die komende week zal pieken. De Sextantiden, met een bescheiden ZHR-index van 5, zullen op 27 september overdag hun hoogtepunt bereiken, maar de timing van dit hoogtepunt is vaak onzeker. Het maximum kan zelfs een dag eerder vallen. Wees dus alert en blijf in de vroege ochtend checken voor de beste meteoorscatter-condities
2. HB60ANT QRV op QO-100
Markus HB9DQJ zal tot het einde van het jaar de ‘special event’-roepnaam HB60ANT gebruiken ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het Worldwide Antarctica Program (WAP). Volgens het overzicht op de website van de organisatie doen stations uit 22 landen mee aan het evenement: 60 ATS Anniversary Event.
Markus HB60ANT zal ook QRV zijn op QO-100, zowel in SSB als in CW en meestal om 19:00 CET. Als QRG gebruikt hij dan 10489740 kHz voor SSB en 10489520 kHz voor CW.
Bron: AMSAT-HB
3. Video: platformonafhankelijke SDR-software SDR++
SDR++ is een platformonafhankelijk (Windows, Linux, MacOS, BSD) opensourceprogramma voor het bedienen van SDR-hardware. Sinds de introductie van het programma, medio 2020, heeft de software een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Begin augustus introduceerde ontwikkelaar Alexandre Rouma de eerste officiële versie: SDR++ 1.0.0. De software ondersteunt een grote variëteit aan SDR-hardware, waaronder RTL-SDR, LimeSDR en SDRplay, en biedt uitgebreide functionaliteit. Qua bediening lijkt SDR++ overigens op SDR#, de software van de firma Airspy.
Voor wie de software nog niet kent, maakte Matthew Miller (M0DQW) op zijn YouTube-kanaal TECH MINDS een introductievideo.
- Overzichtsvideo van TECH MINDS: SDR++: Multi-platform SDR application
- Projectwebsite SDR++: SDRPlusPlus
- Downloadpagina SDR++: SDR++ releases
4. Radio- en elektronicabeurs “De Schalm” afgelast
Wegens ziekte van de organisator is de Radio- en elektronicabeurs “De Schalm” in Deventer, die gepland stond voor zaterdag 16 oktober, afgelast.
______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet “klaar voor publicatie” te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.