Kort radioamateurnieuws – week 19, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Hr. Ms. Hoogeveen doet mee aan Museumschip-weekend 2021,
  2. Nieuwe versie van OpenWebRX,
  3. QSO via licht over een afstand van meer dan 50 km in Polen

Kort radioamateurnieuws

1. Hr. Ms. Hoogeveen doet mee aan Museumschip-weekend 2021

Mijnenveger HNLMS HoogeveenDe voormalige mijnenjager Hr. Ms. Hoogeveen M827 doet mee aan het Museumschip-weekend 2021. Van 5 juni 00:00 UTC tot 6 juni 23:59 UTC is het schip actief met de roepnaam PA827HGV op alle HF-banden, zowel in CW als in SSB.

Sinds de beëindiging van zijn actieve dienst ligt de Hoogeveen in het Natte Dok van de oude Rijkswerf Willemsoord in Den Helder. In 1999 werd de Stichting Vrienden van de Koninklijke Marine (VVKM) eigenaar van het schip. De stichting streeft naar een museale status voor het schip. Inmiddels voerde de VVKM diverse restauratiewerkzaamheden uit. Zo slaagden leden van de Marine Radio Amateur Club (Marac) erin om de radiohut weer in originele staat (en werkend!) terug te brengen.

2. Nieuwe versie van OpenWebRX

Er is een nieuwe versie beschikbaar van OpenWebRX, de WebSDR-software die onder andere op een Raspberry Pi draait. De belangrijkste vernieuwing is dat nu ook het aanpassen van de configuratie van het SDR-systeem via de webbrowser kan. Dat is een aanzienlijke verbetering in gebruiksgemak ten opzicht van het  aanpassen van een configuratiebestand met een teksteditor.

Verder ondersteunt OpenWebRX 1.0.0 een aantal nieuwe modes. Onder andere de digitale modes FST4, FST4W en Q65 zijn toegevoegd, maar ook M17, de mode voor digitale spraak. Daarnaast is het nu mogelijk om spots naar WSPRnet te uploaden. Tot slot is er ondersteuning gekomen voor nieuwe SDR-hardware: Hermes-Lite.

3. QSO via licht over een afstand van meer dan 50 km in Polen

Op 8 mei 2021 realiseerde een groep Poolse radioamateurs via optische communicatie (481 THz) een verbinding over een afstand van 50,018 km, tussen de locators KO04nd40DA en KO04fi31GV.

Daarmee doorbraken zij de voor hen magische grens van 50 km. De groep bestond uit de volgende amateurs: Marek SP4ELF, Jurek SP2GUB, Adam SQ2DOL, Piotr SQ4MIK en Jarek SQ4IOB. Op beide locaties gebruikte de groep “zenders” met een rode LED (diameter: 10 mm, vermogen: 0,8 Watt) en een 120mm-objectief. De groep legde het gedenkwaardige QSO vast op video.

Bron: GHz Europe: Over 50 km on 481 THz! Great news from SP