Kort radioamateurnieuws – week 16, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. FM-QSO over meer dan 3000 km op 10 meter, 
  2. Video: tweede versie dualfeed-antenne QO-100
  3. Video: tutorial SDR-ontvanger met Raspberry Pi 4, SDRplay, SDR++ en SDRangel

Kort radioamateurnieuws

1. FM-QSO over meer dan 3000 km op 10 meter

KP4NYC meldt een zeer interessante RF-propagatieopening tussen Puerto Rico en Canada, waarbij twee stations signaalrapporten van 5/9 konden uitwisselen.

Het betrof een FM-QSO op 20 april 2022 20:52 UTC over 1943,3 mijl op 10 meter tussen WP4KEY (Puerto Rico) en VE9GCS (Canada).

Het QSO was uitzonderlijk, maar helaas erg kort, waarbij het signaal een zeer snelle fading kende (QSB). Maar zolang de verbinding duurde, was de communicatie kristalhelder en sterk.

Bron: Southgate Amateur Radio News

2. Video: tweede versie dualfeed-antenne voor QO-100

Om verbindingen te kunnen maken over de geostationaire satelliet QO-100 wordt vaak gebruik gemaakt van een multifeedantenne voor de uplink op 2,4 GHz en de downlink op 10 GHz. Een populair ontwerp van zo’n antenne is de Ice Cone Feed van Patrick DC8PAT. Sinds kort is er een nieuw ontwerp beschikbaar, waarin zowel de mechanische stabiliteit als de UV-bestendigheid verbeterd zijn ten opzicht van de eerste versie.

Mat M0DQW demonstreert op zijn YouTube-kanaal TECH MINDS het nieuwe ontwerp en het gebruik van de antenne in de praktijk: 2.4 GHz Dual Feed Helix Antenna For QO100 VERSION 2!!

3. Video: tutorial SDR-ontvanger met Raspberry Pi 4, SDRplay, SDR++ en SDRangel

Dat met de combinatie van SDR-hardware en de singleboard-computer Raspberry Pi een uitstekende SDR-ontvanger te bouwen is, is genoegzaam bekend. Het installeren van de software op de Pi leidt echter nogal eens tot hoofdbrekens.

Als je over SDR-hardware van de firma SDRPlay beschikt, dan helpt de video van Mike KD2KOG je om een complete SDR-ontvanger te bouwen. Mat doorloopt daarin alle stappen, inclusief het plaatsen van het juiste OS-image op de Pi en het installeren van de juiste drivers en de applicaties SDR++ en SDRangel: Raspberry Pi4 2gb with the RSPdx.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.