Kort radioamateurnieuws – week 29, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Een zekering is een zekering, toch?;
  2. ALT-HAM-beurs op 5 november;
  3. Kent u de TELEX-Muurkrant al/nog?;
  4. Iedere donderdag is het APRSThursday;
  5. WRTC 2022 is begin deze maand gehouden.

Kort radioamateurnieuws

1. Een zekering is een zekering, toch?

We denken dat de meest gebruikte elektronische componenten in wezen goed genoeg zijn. We kopen geen eersteklas draad of weerstanden. Je gaat er gewoon van uit dat deze onderdelen overal min of meer hetzelfde zijn. Tenzij je natuurlijk heel speciale eigenschappen nodig hebt. Maar hoe zit dat eigenlijk met zekeringen? We gaan er gewoon van uit dat ze allemaal in essentie hetzelfde zijn. Tom (WA2IVD), de man achter “Ham Radio A2Z“, zegt dat hij zijn merkloze zekeringen weggooit nu hij ontdekt heeft dat ze niet werken zoals verwacht.

Natuurlijk worden zekeringen van bekende merken getest volgens zeer specifieke tests. En je krijgt diagrammen te zien van hoe de zekeringen van bijvoorbeeld Bussmann zouden moeten smelten. Maar Tom pakt een willekeurig assortiment zekeringen die hij op een hamfest heeft gekocht.

Tom zegt: Als ik de merkloze zekeringen vergelijk met die van Bussmann en Littlefuse, dan kunnen ze allemaal prima stroom geleiden. Dat is het probleem niet. Het probleem is dat je 20 Ampère door zo’n zekering heen kunt laten lopen terwijl je verwacht dat het ding allang door had moeten branden. Een 5 A zekering bleek meer dan 20 A te kunnen verdragen gedurende een zeer lange tijd. Zoals verwacht werd hij wel erg heet. Echter, doorbranden deed hij niet. Na drie minuten hebben we de hoop dat het ding alsnog zou doorbranden maar opgegeven.

Lees het hele artikel (in het Engels) op deze Hackaday pagina en/of bekijk Tom’s video direct hier rechtsboven.

2. ALT-HAM-beurs op 5 november

Noteer 5 november 2023 alvast in uw agenda. Dan is het namelijk tijd voor de ALT HAM-beurs met de ijzersterke formule: gratis parking, gratis toegang & gratis stand voor verkopers. De stand is echt gratis (je betaalt je tafel wel bij reservatie, maar we betalen je bij aankomst het bedrag terug)

We hebben nu al bevestigde deelname van verschillende bekende verkopers waaronder Lucien, ON5TR. En die lijst gaat rap groeien.

Aalter-Brug ligt dicht bij Zeeuws Vlaanderen. Dus een ideale kans voor Nederlandse radioamateurs om eens te komen kijken. En/of er een tafel te reserveren voor de verkoop van radio spulletjes. Altijd leuk om eens net over de grens te kijken wat daar allemaal te beleven valt.

3. Kent u de TELEX-Muurkrant al/nog?

Onder andere voor radiozendamateurs verzorgt de vereniging “De Muurkrant” (alweer 41 jaar lang!) maandelijks een telexbulletin. Daarin zijn allerlei interessante nieuwtjes op media een zendamateurgebied te vinden.

Het telexbulletin verschijnt rond het einde van de maand en wordt verzonden via e-mail naar de telexabonnees. Vervolgens wordt in de loop van de maand het bulletin op de website geplaatst. De meeste telexbulletins zijn daar ook in pdf-formaat te downloaden.

Het is natuurlijk mogelijk om je aan te melden voor directe maandelijkse toezending van het telexbulletin via e-mail. Dit kost helemaal niets!

4. Iedere donderdag is het APRSThursday

Elke donderdag vindt er gedurende 24 uur een wereldwijd net plaats dat ‘APRSThursday‘ wordt genoemd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van het Automatic Packet Reporting System, ook bekend als APRS. Voor amateurs die APRS-apparatuur hebben, is dit een kans om de modus te verkennen en contacten te leggen met andere stations die aan het net deelnemen.

De APRS-frequentie is 144,800 MHz in Europa. Elke week nemen tussen de 300 en 500 operators deel aan het net. Meer informatie is te vinden op de aprsph.net website.

5. WRTC 2022 is begin deze maand gehouden

WRTC 2022Wat verwarrend! Het is geen tikfout in de kopregel. Begin juli 2023 is de WRTC 2022 gehouden in Italië. En Johannes PA5X heeft voor Afrika deelgenomen als 5T5PA. Om je te kwalificeren voor de WRTC wordt er gekeken naar jouw contest resultaten over de afgelopen 3 jaar. Zie hiervoor de WARCA website.

Het World Radiosport Team Championship (WRTC) is een on-site wedstrijd voor radioamateurs dat om de vier jaar wordt gehouden en steeds door een ander land wordt georganiseerd. Vorige WRTC’s werden gehouden in Seattle (1990), San Francisco (1996), Slovenië (2000), Finland (2002), Brazilië (2006), Rusland (2010), Boston (2014) en Duitsland (2018). En dus dit jaar, weliswaar een jaar later dan gedacht, in Italië. Die vertraging had trouwens alles met Covid-19 te maken, maar laten we het daar verder niet meer over hebben.

Op deze website staan de uitslagen van de 56 teams die dit jaar hebben deelgenomen. Let daarbij niet op het feit dat er overal 2022 staat, het zijn echt de 2023 uitslagen. Winnaar was het station I44W bestaand uit UW7LL en VE3DZ dat in 24 uur tijd maar liefst 4631 QSO’s heeft gemaakt in CW en SSB.

Het Verenigd Koninkrijk heeft de gastrechten gekregen voor de 10e WRTC, die zullen plaatsvinden in juli 2026. Ga voor meer informatie over de 2026 versie, dat in East Anglia zal plaatsvinden, naar deze website.

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.