Kort radioamateurnieuws – week 1, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Morgen, 8 januari: RF-webinar over netwerk- en antenne-analysers; 
  2. RAZzies januari 2023 als PDF-download beschikbaar; 
  3. RSGB Convention 2022-presentatie over Space Weather (ruimteweer).

Kort radioamateurnieuws

1. Morgen, 8 januari: RF-webinar over netwerk- en antenne-analysers

Het volgende RF-webinar is morgen, 8 januari, vanaf 15:00 uur. Dan legt Bob ON9CVD de basisprincipes uit van netwerk- en antenne-analysers en bespreekt hij de mogelijkheden van de diverse uitvoeringen.

Netwerkanalysers waren lang het domein van goed ingevoerde professionals in dienst van grotere firma’s die deze kostbare instrumenten konden betalen. Tegenwoordig zijn deze door ontwikkelingen op software- en hardware gebied veel goedkoper geworden en daarmee binnen het domein van de radioamateur beland. In dezelfde tijd heeft de eenvoudige antenne-analyser (SWR meter) een ontwikkeling doorgemaakt, waarmee het onderscheid tussen de prestaties van de amateurinstrumenten en de professionele netwerkanalyser kleiner werd. De benodigde kennis voor het gebruik van deze hoogwaardige meetinstrumenten is er echter niet minder op geworden.

Voor meer informatie en aanmelding voor het webinar verwijzen wij naar de website: RF Seminar

2. RAZzies januari 2023 als PDF-download beschikbaar

De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De januari-uitgave is nu als PDF-download beschikbaar.

Deze keer onder meer in RAZzies:

  • De bouw van een ‘British Type 3 Mk. II’-replica (kortweg B2-replica): de voeding
  • APRS-transceiver versie 2: Robert de Kok (PA2RDK) vertelt over zijn voornemen om een zelfbouw-APRS-transceiver uit 2018 uit te breiden met nieuwe mogelijkheden.
  • Opa Vonk legt Pim uit wat een switched capacitor audiofilter is.
  • Het ontwerp van een eenvoudige FM-detector
  • En verder diverse bespiegelingen op de blogpagina’s van PA3CNO

Veel leesplezier gewenst.

Download: RAZzies januari 2023

3. RSGB Convention 2022-presentatie over Space Weather (ruimteweer)

Tijdens de jaarlijkse RSGB Convention van 7 tot 9 oktober 2022 werd een groot aantal interessante presentaties gegeven, sommige inleidend van karakter, andere juist verdiepend.

Een van de lezingen – sinds kort beschikbaar op het YouTube-kanaal van de RSGB – werd gegeven door Colin Forsyth en gaat over “ruimteweer”.

De interactie tussen de zon en de aarde schept de voorwaarden voor de verspreiding van radiogolven over de hele wereld, maar kan ook radioverbindingen en technologie op de grond en in de ruimte verstoren. In zijn lezing verkent Colin de basisbeginselen van de interactie tussen de zon en de aarde, hoe deze interactie leidt tot effecten die wij nu ruimteweer noemen. Van harte aanbevolen.

Meer informatie:

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.