Kort radioamateurnieuws – week 39, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. RAZzies oktober 2022 als download beschikbaar,
  2. 3 oktober: Tonight@8-lezing over “HF op vakantie”, 
  3. SARU nieuw lid van de IARU

Kort radioamateurnieuws

1. RAZzies oktober 2022 als PDF-download beschikbaar

De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De oktoberuitgave is nu als PDF-download beschikbaar, met wederom artikelen over verschillende technische onderwerpen.

Je kunt onder andere een artikel lezen van Luis Sanchez (EA4NH) over het ontwerp en de bouw van een signaalzoeker. Met een geschikte meetkop is het apparaat ook bruikbaar om de aanwezigheid en de relatieve sterkte van een HF-signaal te detecteren.

Het tweede uitgebreide verhaal gaat eveneens over een zelfbouwproject, en wel van een transverter. Bijzonder is dat de transverter bedoeld is voor een band waar nog echt gepionierd kan worden: de 136kHz-band.

In de rubriek ‘Opa Vonk & Pim’ legt opa uit wat het elektrisch gedrag is van een serieschakeling van een weerstand en een spoel wanneer je daar een stroom doorheen stuurt. Daarbij vergeet hij niet om ook nog een voorbeeld van een nuttige toepassing van de opgedane kennis te vermelden…

Download: RAZzies oktober 2022

2. 3 oktober: Tonight@8-lezing over “HF op vakantie”

Tonight@8 is een online-lezingenprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Op maandag 3 oktober geeft Daimon Tilley (G4USI) een presentatie over  ‘HF op vakantie’. Hij behandelt dan zaken die je zou kunnen overwegen als je een klein HF-station meeneemt, bijvoorbeeld naar het buitenland. Daimon zal zich concentreren op enkele praktische voorbeelden van antennes en kleine stations die hij zelf gebruikt om QRV te zijn, waar hij ook is.

Dit gratis webinar is te zien op het YouTube-kanaal van de RSGB of op de speciale BATC-stream, waar je tijdens de uitzending ook live vragen kunt stellen.

Lees meer over het programma op de RSGB-website: Tonight @ 8 – live webinars

3. SARU nieuw lid van de IARU

De IARU-lidverenigingen hebben gestemd over het toelaten van de Sudan Amateur Radio Union (SARU) als nieuw IARU-lid.

SARU is opgericht op 6 augustus 2021 en heeft 54 ​​erkende radioamateurs als leden.

Bron IARU:  IARU Welcomes New Member Society

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.