Kort radioamateurnieuws – week 43, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsLees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.

Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Maandelijkse bijeenkomst over amateurradio-toepassingen met GNU Radio
  2. OP20FENIKS gedurende de maand november actief
  3. Lezingen RSGB-conventie als aparte video’s beschikbaar

Kort radioamateurnieuws

1. Maandelijkse bijeenkomst over radioamateur-toepassingen met GNU Radio

GNU Radio is een opensource-softwarebibliotheek met modules voor signaalbewerking. Daarmee kunnen belangrijke onderdelen van een radiosysteem in software gerealiseerd worden. Door de realisatie in software zijn aanpassingen en uitbreidingen makkelijker te realiseren dan met hardware.

Er bestaat toenemende belangstelling onder radioamateurs voor dit onderwerp. Daarom is er een groep gestart die maandelijks in een onlinebijeenkomst een GNU Radio-toepassing bespreekt voor radioamateurs. Op 17 oktober was de eerste bijeenkomst. Barry Duggan (KV4FV) besprak toen hoe je met GNU Radio een zend/ontvanger voor RTTY kunt realiseren.

Meer informatie vind je op de GNU Radio-website: GNU Radio Amateur Radio monthly meeting group

2. OP20FENIKS gedurende de maand november actief

De Vlaamse streek de Westhoek werd gedurende de Eerste Wereldoorlog geheel verwoest. Wederopbouw leek een onbegonnen zaak. Toch herrees de Westhoek in ongeveer tien jaar als een Feniks uit zijn as. Onder de naam FENIKS2020 worden er daarom dit jaar diverse evenementen georganiseerd die terugblikken op deze bijzonder prestatie. Zo zijn er exposities, openluchtspektakels, en toeristische wandel- en fietstochten langs historische plaatsen.

Ook de secties uit Gullegem en Ieper van de Belgische radioamateurvereniging UBA laten zich niet onbetuigd. Zij zullen gedurende de maand november actief zijn met de speciale roepnaam OP20FENIKS. Het station zal zeer regelmatig in de lucht zijn, zowel op de HF als op VHF. Daarbij zullen de operators een groot aantal verschillende modes gebruiken: SSB, CW, maar ook digitale modes, zoals RTTY, SSTV en FT8. Lees meer op de website van de UBA: OP20FENIKS

3. Lezingen RSGB-conventie als aparte video’s beschikbaar

RSGBVorige week berichtten wij al dat de twee lezingencycli – “An introduction to...” en “Learn more about..” – van de RSGB-conventie online staan. De RSGB meldt nu echter via Twitter dat komende week de individuele lezingen ook als aparte video’s beschikbaar komen op hun YouTube-kanaal. De eerste zijn er al: