Kort radioamateurnieuws – week 8, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 4 en 5 maart: VERON-SSB/CW/FM-contest op 144 MHZ en hoger;
  2. Zorgen bij ballonhobbyisten; 
  3. Award ter viering 550ste geboortedag Copernicus.

Kort radioamateurnieuws

1. 4 en 5 maart: VERON-SSB/CW/FM-contest op 144 MHZ en hoger

VERONOp 4 en 5 maart is de eerste 24-uurscontest in de VERON-competitie van dit jaar. In totaal bestaat de competitie uit zes wedstrijden, in maart, mei, juni, juli september en oktober. De contest is steeds in het eerste volle weekend van de maand en start dan op zaterdag om 14:00 UTC en duurt tot zondag 14:00 UTC.

Doel is om zo veel mogelijk verbindingen te maken met een zo groot mogelijke totale afstand. Dat kan dan op alle banden vanaf 2 meter en hoger.

Na de laatste wedstrijd in oktober worden dan per deelnemerssectie en per station alle competitiepunten van de zes wedstrijden opgeteld. De winnaar binnen een sectie is het station met het hoogste aantal competitiepunten.

Bekijk het complete reglement op de ‘VHF en hoger’-website: Reglement VERON VHF/UHF/SHF-contesten.

2. Zorgen bij ballonhobbyisten

Ballon van hetzelfde type als de K9YO-15

Vorige week berichtten wij al over het vermoeden dat een object dat op 11 februari door Amerikaanse luchtmacht uit de lucht werd geschoten, een zogenaamde picoballon was. Het gaat daarbij om een 32 inch grote feestballon van de Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigade, de K9YO-15.

Ballonhobbyisten zijn nu bezorgd dat de kleine ballonnen die zij lanceren uit de lucht worden geschoten of dat de aandacht voor ballonnen kan leiden tot strenge beperkingen op hun weinig bekende hobby.

Mensen lanceren ballonnen voor radio-experimenten of als onderdeel van projecten om meer te leren over technologie, ballonnen en de lucht – maar ook voor de lol, aldus Dave Akerman, lid van de UK High Altitude Society, die bijna 100 grotere latex ballonnen heeft opgelaten. Nu zijn liefhebbers bezorgd “dat er een reflexmatige reactie komt op wat er is gebeurd”, zei hij in een interview.

Hij hoopt dat de autoriteiten en hobbyisten zo nodig afspraken maken over redelijke richtlijnen of regels. “Het is ook in het belang van de autoriteiten om feestballonnen niet met raketten neer te schieten.”

Dit meldt Amsat News Service

Inmiddels is er wereldwijd veel aandacht voor het onderwerp, zelfs bij grote Amerikaanse nieuwszenders als CNN en ABC.

3. Award ter viering 550ste geboortedag Copernicus

De Poolse radioamateurvereniging PZK nodigt radioamateurs uit om deel te nemen aan een evenement ter gelegenheid van de 550ste verjaardag van de geboorte van Nicolaus Copernicus (1473-2023).

Tot 5 maart 2023 23:59 UTC zullen negen special event stations in de lucht zijn: SN550K, SN550O, SN550P, SN550E, SN550R, SN550N, SN550I, SP550K en SN550NC. Het laatste station zendt uit vanuit Toruń, de geboortestad van Copernicus. Maak tweeweg-QSO’s met deze stations om een award te bemachtigen.

Nicolaus Copernicus werd 550 jaar geleden, op 19 februari 1473, geboren in de Poolse stad Toruń. Copernicus was actief als wiskundige, astronoom en katholiek kanunnik. Hij was degene die een model van het heelal formuleerde dat de zon in plaats van de aarde in het centrum plaatste.

Bekijk alle details op de volgende webpagina: The 550th anniversary of the birth of Nicolaus Copernicus (1473-2023) on the AIR.

Met dank aan Ronny Povie (ON6CQ) voor de tip.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.