Kort radioamateurnieuws – week 10, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Herinnering: vanmiddag webinar over Red Pitaya als volwaardige transceiver
  2. Nieuw afstandsrecord in de 241GHz-band in IARU-R1
  3. IARU-R1: evenementen in 2021 en de coronapandemie

Kort radioamateurnieuws

1. Herinnering: vanmiddag webinar over Red Pitaya als volwaardige transceiver

Als amateurs zijn we altijd op zoek naar het voor ons doel toepassen van apparatuur die oorspronkelijk voor ander gebruik was bedoeld. Een mooi voorbeeld is het veelzijdige meetinstrument Red Pitaya. Radioamateurs zijn daarmee aan de slag gegaan en maakten er een volwaardige transceiver van.

Hoe dit wordt gerealiseerd, doet Erwin PE3ES/F4VTQ vanmiddag vanaf 15:00 uur (14 maart) uit de doeken in zijn RF-webinar.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding (als spreker of deelnemer) verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. Nieuw afstandsrecord in de 241GHz-band in IARU-R1

De Duitse radioamateurvereniging DARC meldt op haar website dat het afstandsrecord in de 241GHz-band in IARU Regio 1 opnieuw gebroken is. Op 6 maart 2021 maakten Michael Kuhne (DB6NT), Matthias Gleisenberg (DG2NES) en Matthias Kuhne (DK5NJ) daartoe een verbinding over een afstand van 63,987 km. Tijdens de CW-verbinding bevonden DB6NT en DG2NES zich in Aschberg (JO60GJ03MN, 690 NAP) en was DK5NJ op de Schwedenwache (JO50TI29JN, 896 NAP), in de buurt van het plaatsje Langenbach.

Pas kort geleden, op 14 februari, lukte het Gert Weinhold (DG8EB) en Michael Kuhne (DB6NT) om het afstandsrecord op 241 GHz te verbeteren van 20 km naar 38,523 km, waarover wij ook toen berichtten. Dat record is dus nu alweer gesneuveld.

Het nieuwe record vond plaats in de schemering om 17:10 UTC bij een relatieve vochtigheid van 45% en een temperatuur van -1 ° C.

Als herinnering aan hun bijzondere prestatie maakten de recordhouders een korte video.

Meer informatie: We did it again … NEW new distance record over 63,987 km at the 241 GHz Band DB6NT – DK5NJ

3. IARU-R1: evenementen in 2021 en de coronapandemie

De IARU Regio 1 (IARU-R1) heeft in 2021 een aantal evenementen gepland waar mensen elkaar persoonlijk ontmoeten. Het gaat daarbij om jeugdevenementen, om ontmoetingen van de High Speed Telegraphy Working Group (HST) en de Amateur Radio Direction Finding Working Group (ARDF), en om een workshop met de landelijke IARU-verenigingen. Vanwege de coronapandemie is het nog onduidelijk of deze bijeenkomsten doorgaan.

De IARU-R1 hanteert de volgende aanpak:

Jeugdevenementen die voor eind juni gepland staan, gaan niet door. Bij deze evenementen is het namelijk moeilijk om goed onderling afstand te houden. Andere evenementen van 2021 blijven voorlopig op de agenda staan. De IARU-R1 blijft de ontwikkelingen van de pandemie goed volgen en zal ruim vooraf aankondigen of een bepaald evenement doorgaat. Over het algemeen is dat vier maanden voor de geplande datum. Degenen die van plan zijn om te komen, hebben dan dus voldoende tijd om de nodige boekingen en reisarrangementen te maken.

De IARU-R1 zal ervoor zorgen dat alle evenementen die inderdaad doorgaan, plaatsvinden in een omgeving die voldoet aan de nationale coronavoorschriften en die de gezondheid en het welzijn van de deelnemers niet in gevaar brengt.

Bron: IARU-R1