Nieuwe records op 134 GHz en 241 GHz

241 GHz station tijdens afstandsrecord in 2021

IARU Region 1 meldt dat DB6NT en DK5NJ op 1 en 2 maart 2022 nieuwe afstandsrecords hebben gevestigd op de 134 GHz en 241 GHz amateurbanden. Op 134 GHz slaagden zij erin een CW QSO te voltooien over een afstand van 157 km, wat ook het nieuwe wereldrecord is op deze band. Maar op 241 GHz staat het nieuwe regionale record nu op 92,8 km. Felicitaties aan beiden voor deze twee historische QSO’s.

Sinds hun records van vorig jaar, hebben Michael DB6NT en zijn zoon, Matthias DK5NJ, nagedacht over hoe ze deze afstandsrecords in de 122, 134 en 241 GHz amateurradiobanden verder zouden kunnen uitbreiden.

Goede weersomstandigheden

Zo verwoordt Matthias, DK5NJ, het:

Onze ervaring tot nu toe heeft geleerd dat we afhankelijk zijn van goede weersomstandigheden. Bijvoorbeeld zeer lage luchtvochtigheid, geen regen, weinig wind, laag dauwpunt en zo koud mogelijke luchttemperaturen. Michael DB6NT observeerde daarom dagelijks de weergegevens op verschillende websites, vooral tijdens de wintermaanden. De weersomstandigheden fluctueren ondertussen vaak, zelfs in de wintermaanden. Daarom was het noodzakelijk om snel te reageren als het weer aan de voorwaarden voldeed. Tot augustus 2021 woonde ik, DK5NJ, in de buurt van München. Maar daarna ben ik met mijn gezin terugverhuisd naar mijn oorspronkelijke woonplaats in Opper-Franken. Dus nu was de ruimtelijke nabijheid van mijn vader en QSO partner Michael, DB6NT gegarandeerd. Niets stond een snel vertrek bij geschikte weersomstandigheden in de weg.

Zichtlocaties voor records op 134 GHz en 241 GHz

Maar natuurlijk moeten de locaties ook aan bepaalde eisen voldoen voor recordpogingen op de mmWave banden. De twee locaties moeten in elkaars zicht liggen. In de praktijk hangt het optische zicht op elkaar echter altijd af van het weer. Dat sluit de meeste locaties al bij voorbaat uit – zoals bijna altijd het geval is bij radioamateurs: hoe hoger de bergen, hoe beter.

Helaas veroorzaken hoge bergen en heuvels vaak nog een ander probleem: Ze zijn moeilijk met de auto te bereiken (geen toegang mogelijk of er ontbreekt een vergunning). De schotels, feeds, transverters, enz. zijn bijna allemaal one-of-a-kind items. Die zijn zelf ontwikkeld of door vrienden gebouwd (b.v. schotel tnx aan Rudi, OE5VRL). Aangezien onze gevoelige apparatuur – die bijna onvervangbaar is als ze verloren gaat – in transportveilige dozen zit en een beetje zwaar is, moest het natuurlijk mogelijk zijn om ze ter plaatse veilig te brengen en op te stellen.

Lees de volledige beschrijving van de record-verbindingen op het blog van Matthias, DK5NJ

Bron IARU Regio1