Open Hackerspace Dag op 26 maart 2022

Op zaterdag 26 maart houden diverse hackerspaces in Nederland een open huis.

Hackerspaces zijn locaties waar mensen met een technische, creatieve en nieuwsgierige mindset bijeenkomen. Ze komen daar om te werken aan projecten, maar ook om elkaar te ontmoeten en te praten over onderwerpen die hen interesseren. Tijdens de open dag is het mogelijk om zelf te ontdekken wat hacken inhoudt. Daarnaast kun je zien wat er allemaal mogelijk is in een hackerspace.

Activiteiten hackerspaces

Iedere hackerspace heeft zijn eigen programma. Per hackerspace zijn verschillende presentaties te zien van de individuele projecten die in die hackerspace worden uitgevoerd.

Onder andere de volgende activiteiten zijn gepland:

  • Leren hoe kwetsbaar systemen zijn en wat daar aan gedaan kan worden.
  • Kennis opdoen over de juiste bescherming van je privacy en persoonsgegevens.
  • Zelf 3D-printen, cnc-frezen, lasersnijden of solderen.
  • Een introductie tot Linux (neem hiervoor je laptop mee).
  • Een introductie tot Arduino of Raspberry Pi.

Hackers vinden ethiek belangrijk. Daarom wordt er binnen de hackerspaces gesproken over hoe hackers proberen de wereld te verbeteren door kritisch en fris naar de maatschappij, techniek en organisaties te kijken en kennis te delen. Daarnaast zijn hackerspaces plekken waar mensen komen die mooie, grappige en creatieve dingen maken. Een plek onder gelijkgestemden waar ze welkom zijn en waar zij een gemeenschappelijke ruimte, gereedschappen en informatie kunnen delen. Een plek die inspiratie geeft!

Locaties

Aanmelden voor de open dag is niet nodig, het wordt wel op prijs gesteld als pers zich vooraf meldt en de privacy van de aanwezigen respecteert. De onderstaande Nederlandse hackerspaces doen mee. Kijk voor meer informatie over het programma op hun eigen website:

Sommige hackerspaces zijn overigens ook nog ‘s avonds geopend.

Spaces die op afspraak te bezoeken zijn

Diverse Nederlandse hackerspaces kunnen of willen binnen de huidige coronasituatie nog geen open dag organiseren, maar zijn voor geïnteresseerde individuen wel op afspraak te bezoeken. Je kunt voor een persoonlijke rondleiding terecht bij:

De afspraak kun je onderling maken voor een datum en tijd die beide partijen uitkomen. Dat hoeft dus niet per se op 26 maart te zijn.

Bron: Hackerspaces.nl