Jeugdsolderen op de Dag voor de RadioAmateur 2018

Jeugdsolderen op de Dag voor de RadioAmateur 2018Net als de afgelopen jaren is er voor jongeren de mogelijkheid om tijdens de Dag voor de RadioAmateur op het jeugdplein zelf een elektronica bouwpakketje te solderen. De Dag voor de RadioAmateur 2018 is op zaterdag 3 november in de IJsselhallen te Zwolle. Het jeugdsolderen gebeurt onder begeleiding van iemand van de organisatie of iemand die meekomt om te helpen.


Er kan dit jaar een ‘Sound Kit’ gesoldeerd worden. De Sound Kit heeft onder andere een microfoon en acht leds.

Sound Kit

Na het solderen van alle onderdelen heb je dan een apparaatje gemaakt dat drie verschillende dingen kan doen:

  1. Meten van het volume
    Als eerste kan je meten hoeveel geluid er ergens is (het ‘volume’). Hoe meer geluid, hoe meer leds er gaan branden. En de led van het geluid dat het hardst was blijft nog even nagloeien. Je kan bijvoorbeeld kijken of het ergens echt stil is, of hoeveel geluid je moet maken om alle leds te laten branden. Of iemand vragen om niet harder te praten dan vier leds ….
  2. Meten van de toonhoogte
    Als tweede kan je de toonhoogte van het geluid meten. Elke led heeft zijn eigen toonhoogte, zodat je kunt zien welke frequenties er in een geluid zitten. Je kan bijvoorbeeld kijken hoe hoog je kan fluiten of welke tonen er allemaal in een muzieknummer zitten. Of welke frequenties er in het geluid van een radio-ontvanger zitten ….
  3. Het looplicht
    Behalve het meten van geluid zit er ook een leuk looplicht op dat heen-en-weer gaat, met ledjes die langzaam uitdoven. Dan hoef je lekker niets te meten, daar kan je gewoon naar kijken ….

Jeugdsolderen op de Dag voor de RadioAmateur 2018Kosten en opgeven

Een ‘Sound Kit’ kan gesoldeerd komen worden voor slechts 5 euro (inclusief batterijen), dankzij sponsoring door de firma MegiQ uit Eindhoven en het VERON-Fonds. De sponsoring geldt alleen voor jongeren die op de DvdRA op het jeugdplein komen solderen. Er zijn ook enkele Sound Kits beschikbaar om thuis in elkaar te zetten, deze kosten 10 euro (zonder batterijen).

Op de stand van de JOTA-JOTI (ook op het jeugdplein) zijn ook andere leuke pakketjes te koop, zie kitbuilding.org voor de pakketjes en de prijzen.
Vooraf opgeven is niet nodig, maar om zeker te zijn dat er een Sound Kit ter plaatse gebouwd kan worden, kan deze gereserveerd worden door een e-mail te sturen naar Ivo Klinkert.

Meer informatie over het jeugdsolderen

Meer informatie over de Sound Kit en alle informatie om zelf na te bouwen is hier te vinden.