Blog: YOTA 2016: zaterdag – maandag

YOTA 2016: zaterdag – maandag

Zaterdag ging het dan toch echt van start, Youngsters On The Air 2016.

Het Nederlandse team bestaat uit : Bart PD2BRT, Cyrille PD0CYR, Dennis PA2DK, Suzan PD3SZN en Lennart PD5LKM. We zijn vertrokken vanaf Dusseldorf met een directe vlucht naar Salzburg, waar we door de organisatie zijn opgehaald. ’s Avonds na het eten hebben we welkoms spellen gedaan om de namen van iedereen te leren kennen.

Blog: Yota 2016: zaterdag – maandag

Zondag ging de wekker vroeg, want om 07:00 uur moesten we klaar staan voor het ontbijt. De zondag ochtend hadden we workshops waarin we antennes hebben gebouwd. De eerste workshop hebben we een EndFed antenne gebouwd die gemakkelijk mee te nemen is op vakantie of DXpedities. Gebruik makend van een haspel waar vroeger telefoon snoer op zat hebben we een compacte antenne gebouwd. De tweede antenne die we die ochtend hebben gebouwd is een dualband J-pole antenne voor 2m/70cm gemaakt van lintlijn.

’s Middags gingen we verder met workshops over meteorscatter, inmiddels zijn de eerste verbindingen gemaakt, En met het bouwen van een WSPR baken op basis van een Raspberry Pi. in de avond stond de traditionele interculturele avond op het programma, Dit jaar groter als ooit tevoren met wel 30 verschillende nationaliteiten. Iedereen neemt voor de culturele avond lokale specialiteiten mee uit het land waar men vandaan komt, veel om te proeven dus.

Blog: Yota 2016: zaterdag – maandag

Maandag ochtend en middag hebben we workshops gedaan over HAMNET en APRS. Tijdens de HAMNET workshop kregen we een antenne met bijbehorende software die we in moesten stellen als access-point. Vervolgens met behulp van de Raspberry Pi die we eerder hebben gebruikt een chatbox op te zetten zodat clients die met het access-point verbinding maken gebruik kunnen maken van de chatbox.

’s Middags de workshop over APRS waarbij we uitleg kregen over het protocol achter APRS en waarbij we wederom met behulp van de Raspberry Pi, een kaart konden tonen waarop stations konden zien. ’s Avonds was er een film over de DXpeditie BS7H die in het jaar 2007 heeft plaatsgevonden indrukwekkend om te zien hoeveel voorbereiding zo’n expeditie vergt.