Blog: YOTA 2016: dinsdag
YOTA 2016: dinsdag
Op dinsdag begonnen de eerste excursies. ‘s morgens hebben we eerst het Hohenwerfen kasteel bovenop een berg in Wenen bezocht. Alhoewel er een kabelbaan naar het kasteel loopt is er besloten om naar het kasteel te lopen. Een echte kuitenbijter voor de mensen die dit niet gewent zijn.
Eerst kregen we een rondleiding door het kasteel. Erg interessant om het verhaal achter het kasteel te horen. Na de rondleiding kregen we een vogelshow waarin allerlei roofvogels te zien waren. Vlak voor dat de vogelshow begon hebben we nog snel even een foto gemaakt voor het QMorning spel. Dat is een spel wat iedere dag gespeeld wordt om de Q codes een beetje op te frissen. De mooiste inzending video of foto wordt de volgende dag gekozen welke de beste was.
Tijdens de vogelshow werd er met meerdere vogels gevlogen. Valken, zeearend en gieren. Leuk om die vogels te zien vliegen. Na de vogelshow was het tijd voor de COTA (castle on the air) activatie en de handheld VHF contest. De COTA activatie werd gedaan met de HF Endfed antenne die we eerder hebben gebouwd tijdens een workshop. De 2m VHF contest is een traditie en altijd een uitdaging met de vele bami-porto’s en de kleine bandbreedte. Ditmaal maar 100 kHz met kanalen in het 12.5 kHz raster.
Na het bezoek aan het kasteel was het tijd voor de IJsgrot. De ijsgrot ligt op 1600 meter hoogte en is in totaal 42 km lang. De grootste ter wereld. Na een loop van 20 minuten en een rit met een kabelbaan kwamen we aan bij de ijsgrot. Buiten lekker warm, zon 25 graden. Binnen was het rond het vriespunt. Bij het binnengaan van de ijsgrot waaide er een erg harde wind. Dat komt door het temperatuur verschil van de lucht binnen en buiten de grot. Na 700 treden hadden we de top van de ijsgrot bereikt. Helaas was er geen kabelbaan in de ijsgrot zelf en moesten we ook weer 700 treden naar beneden lopen. Een aantal mensen kregen een carbid lampen mee, want voor de rest was er geen licht in de grot. Gedurende de tocht door de ijsgrot hebben we onderzoek gedaan naar radio propagatie in de grot. Door op 2m & 70cm contact te houden tussen de twee groepen in de grot zijn we tot de conclusie gekomen dat communicatie maar op beperkte afstand mogelijk was. Zodra de eerste groep aan het einde van de grot was was er geen communicatie meer mogelijk met de tweede groep aan het begin.
Na de excursies was het tijd voor het diner dat ditmaal bestond uit aardappel kroketten en stoofvlees.
Het avond programma bestond uit een workshop over de New Generation radio, dit is een idee van de OeVSV over de radio van de toekomst. Op het moment zijn er in totaal 10 prototypes naar het idee van de NG radio. Wij zelf zijn erg enthousiast over het idee omdat het vele nieuwe mogelijkheden biedt welke door zendamateurs zelf kunnen ontwikkeld en naar persoonlijke smaak worden toegevoegd.
Na de laatste workshop was het tijd voor het kampvuur waarbij natuurlijk de gitaar en kamp liedjes niet konden ontbreken.
’73 Team NL