Kort radioamateurnieuws – week 16, 2021
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- Geruchten over ingetrokken roepletters door AT incorrect
- YOTA-zomerkamp in Kroatië opnieuw een jaar uitgesteld
- Nieuwsbrief Antennebureau over EM-blootstellingslimieten
- Tutorial over SDR en GNU Radio
Kort radioamateurnieuws
1. Geruchten over ingetrokken roepletters door AT incorrect
Afgelopen week circuleerden er berichten dat Agentschap Telecom (AT) veel roepletters zou hebben ingetrokken, mogelijk verbandhoudend met achterstallige betalingen. Dat zou geconcludeerd kunnen worden uit het grote aantal ontbrekende calls in de database met roepletters van AT. Navraag bij AT leverde op dat deze berichten niet kloppen. Er was uitsluitend sprake van een technische storing in het Mijn Agentschap Telecom-systeem, die overigens weer is opgelost.
Meer informatie: Storing Mijn Agentschap Telecom waarschijnlijk vandaag opgelost
2. YOTA-zomerkamp in Kroatië opnieuw een jaar uitgesteld
De jongerenwerkgroep van IARU-R1 maakt bekend dat het YOTA-zomerkamp in Kroatië is uitgesteld tot 2022. Net als in 2021 is ook nu weer de coronapandemie de reden daarvoor. Om aan de coronarichtlijnen van IARU-R1 te voldoen, kon de werkgroep, samen met de Kroatische radioamateurvereniging HRS, niet anders dan deze beslissing nemen.
3. Nieuwsbrief Antennebureau over EM-blootstellingslimieten
In 2020 publiceerde de ICNIRP-commissie vernieuwde blootstellingslimieten die ons beschermen tegen negatieve gezondheidseffecten van elektromagnetische straling. In de kortgeleden gepubliceerde nieuwsbrief van het Antennebureau lees je meer over deze limieten. Onder andere wat de grootste veranderingen zijn en welk effect dat heeft op de metingen van Agentschap Telecom.
Lees de nieuwsbrief op de website van het Antennebureau: Nieuwsbrief ICNIRP 2020: wat verandert er?
4. Tutorial over SDR en GNU Radio
Alhoewel de GNU Radio Days 2021 pas in juni worden gehouden, publiceerde de organisatie al op 4 april een eerste, Engelstalige tutorial op YouTube. Daarin geeft Jean-Michel Friedt een heldere inleiding over Software Defined Radio (SDR) in het algemeen en de toepassing daarbij van GNU Radio en GNU Radio Companion in het bijzonder. De tutorial duurt maar liefst een uur en vijftien minuten, maar is het uitkijken zeker waard.
Informatie over alle tutorials tijdens het evenement: GNU Radio Days 2021 – Tutorials