Kort radioamateurnieuws – week 06, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Dirage 2021 gaat toch niet door
  2. Morsecode in phishingmail
  3. Hall of Flame

Kort radioamateurnieuws

1. Dirage 2021 gaat toch niet door

Eergisteren berichtten wij nog in onze nieuwsbrief dat Dirage 2021, de internationale radioamateurbeurs in het Belgische Diest, plaats zou vinden op 5 april 2021. Inmiddels weten we beter. Rony Plovie (ON6CQ) meldde ons dat het evenement toch niet doorgaat. De locatie van de beurs, Den Amer in Diest, is namelijk tot minstens eind september bezet als vaccinatiecentrum.

In deze onzekere tijden vinden de organisatoren het beter om deze editie af te gelasten dan om op zoek te gaan naar een andere geschikte locatie. Bovendien zijn er in de buurt van Diest niet veel alternatieve locaties die voldoende groot zijn en tevens over voldoende parkeergelegenheid beschikken.

2. Morsecode in phishingmail

Phishingmails zijn e-mails die bedoeld zijn om mensen persoonlijke informatie te ontfutselen. Vaak hebben dat soort e-mails een bijlage die tijdens het openen een programma start waarmee de gebruiker vervolgens wordt misleid. Spamfilters en virusscanners worden steeds beter in het herkennen en verwijderen van dit soort e-mails. Makers van phishingmails worden echter ook steeds inventiever in het maskeren van hun kwade bedoelingen.

Zo meldt de website Bleepingcomputer dat zij phishingmails hebben aangetroffen die gebruikmaken van morsecode om virusscanners en spamfilters om de tuin te leiden. Het webadres in de e-mailbijlage waar ontfutselde persoonlijke informatie heen gestuurd zou moeten worden, was daarbij steeds in morse gecodeerd. Zo stond er bijvoorbeeld ‘.-‘ in  plaats van ‘a’ en ‘-…’ in plaats van ‘b’. Daardoor kon beveiligingssoftware het adres niet herkennen als verdacht adres. Op het moment dat zo’n phishingprogramma dan startte, werd eerst het adres gedecodeerd, waarna het programma alsnog zijn kwalijke werk kon uitvoeren om daarna de buitgemaakte gegevens op het ‘juiste’ adres af te leveren.

Meer informatie: New phishing attack uses Morse code to hide malicious URLs

3. Hall of Flame

Veel radioamateurs maken in hun ‘carrière’ weleens mee dat er tijdens het knutselen of het zenden iets flink misgaat. Menigeen heeft bijvoorbeeld in het ‘buizentijdperk’ weleens een behoorlijke elektrische schok gehad. Ook komt het voor dat, zeker bij liefhebbers van LF en MF, er brand ontstaat, bijvoorbeeld in antennebekabeling of RF-spoelen. Dat is natuurlijk allemaal zeer vervelend, maar kan desalniettemin ‘historische’ beelden opleveren. Paul N1BUG verzamelt dat soort beelden en plaatst ze op zijn website: Hall of Flame!