Kort radioamateurnieuws – week 27, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. EH-antenne voor de 80-meterband;
  2. PDF-download: PI4HAL-bulletin juli 2023;
  3. Dit weekeind IARU HF Wereldkampioenschap 2023,
  4. Wat is de overeenkomst tussen…

Kort radioamateurnieuws

1. EH-antenne voor de 80-meterband

Het is zomer. En wat doen radioamateurs tijdens deze mooi-weer-periode? Ze gaan buiten met nieuwe antennes aan de slag. Zo ook de Italiaanse Simone (IW5EDI) met een zelf gebouwde EH ‘STER’ antenne voor de 80-meterband. Deze antenne wordt beschreven in de “Demonstration #5” van Ted Hart.

Het nabouwen is erg eenvoudig en goedkoop. De antenne presteert beter dan de andere antennes welke door Simone zijn nagebouwd, waaronder een dipool gemaakt met twee mobiele sprietantennes.

De eerste praktijktest was toen Simone zich inmeldde in het wekelijkse ARES Net (ARES Zuid Texas). Normaliter moet hij zich inmelden via een alternatieve net controller als gevolg van zijn zwakke Italiaanse signaal. Maar de eerste avond wist de net controller Simone al in één keer te nemen zonder herhaald aanroepen. Vervolgens wist hij zich met deze antenne ook probleemloos in te melden bij het “Southwest Traffic Net” via de net controller in Hot Springs (Arkansas, USA). Dus voor een relatief kleine antenne lijkt het ding erg goed te presteren. Wellicht het nabouwen waard.

2. PDF-download: PI4HAL-bulletin juli 2023

PI4HAL-bulletin juli 2023PI4HAL is het clubstation van de Vereniging Radiozendamateurs SS Rotterdam. Het station bevindt zich op het voormalige passagiersschip SS Rotterdam, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en permanent is afgemeerd aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam (QTH-locator: JO21fv).

De vereniging heeft tot doel – naast het in de lucht houden van PI4HAL – de radiohobby bij de bezoekers van het schip toe te lichten en te promoten.

De vereniging brengt bovendien maandelijks een uitgebreid, gratis nieuwsbulletin uit, het PI4HAL-bulletin. De juli-uitgave is nu als PDF-download beschikbaar: PI4HAL-bulletin juli 2023.

3. Dit weekeind IARU HF Wereldkampioenschap 2023

IARUHet IARU HF Wereldkampioenschap vindt dit jaar plaats van 8 tot 9 juli, non-stop gedurende 24 uur.

De wedstrijd wordt gehouden ter ondersteuning van de zelftraining van radioamateurs, waaronder het verbeteren van de operationele vaardigheden van radioamateurs, het uitvoeren van technisch onderzoek en het communiceren met andere radioamateurs over de hele wereld, met name de stations van het IARU Member Society-hoofdkwartier.

Het IARU HF Wereldkampioenschap 2023 speelt zich af op de 160, 80, 40, 20, 15 en 10 meter banden. De te gebruiken transmissiemodes zijn CW en SSB. Het begint op zaterdag (vandaag!) om 12:00 UTC .

U kunt de wedstrijdregels vinden op: https://contests.arrl.org/ContestRules/IARU-HF-Rules.pdf

4. Wat is de overeenkomst tussen Priscilla Presley en Koning Hoessein?

Wat hebben actrice Priscilla Presley en Koning Hussein van Jordanië met elkaar gemeen? Of Prins Albert II van Monaco en de bekende acteur Marlon Brando? En wat te denken van Hewlett-Packard oprichter David Packard en Amerikaanse zanger Donnie Osmond (The Osmond Brothers)? Ze hebben echt allemaal iets gemeenschappelijks. Sterker nog, waarschijnlijk hebben ze ook met u/jou als lezer van dit stukje iets overeenkomstig.

Ze hebben namelijk allemaal hun radio roepletters behaald. Radioamateurs onder elkaar dus. Kijk op deze pagina voor wat meer beroemdheden die ook onze mooie radiohobby met ons delen of deelden. Met zo’n amateurradio machtiging op zak ben je dus in goed gezelschap! Heb je nog geen roepletters? Ga dan snel naar onze VERON Webshop om de cursusmaterialen te bestellen! Dan kun je terwijl je deze zomer op het strand ligt te bakken al beginnen met leren.

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.