Kort radioamateurnieuws – week 24, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsLees in kort radioamateurnieuws de berichten die ons deze week opvielen, maar te beknopt zijn voor een volledig nieuwsartikel.

Deze week in kort radioamateurnieuws:

  1. IARU-paper over toenemend ruisniveau in het amateurspectrum
  2. Video-animatie over de Longjiang 2-satelliet
  3. Lancering van 15 Canadese CubeSats vanaf 2021
  4. Herziene uitgave van ‘Getting Started with Amateur Satellites

Kort radioamateurnieuws

1. IARU-paper over toenemend ruisniveau in het amateurspectrum

IARU-R1-logoTore Worren (LA9QL) en Martin Sach (G8KDF), EMC-specialisten van de IARU, dienden een paper in bij het International Special Committee on Radio Interference (CISPR). Hierin vragen zij aandacht voor het gezamenlijke effect dat meerdere digitale apparaten hebben op het ruisniveau in het radiospectrum.

Een CISPR-stuurgroep besprak het IARU-document eind mei. Zij stuurden het vervolgens ter review naar het CISPR National Committee, met als optie dat het document een officieel CISPR-rapport wordt.

De IARU hoopt dat het resultaat daardoor zal zijn dat bij de ontwikkeling van standaarden het cumulatieve effect van meerdere apparaten op het ruisniveau beter wordt meegewogen.

Oorspronkelijk artikel: IARU paper submitted to CISPR on increasing noise from digital devices

2. Video-animatie over de Longjiang 2-satelliet

Eclips vanaf Longjiang 2 (DSLWP-B)Vorige jaar brachten wij diverse artikelen over de Longjiang 2-satelliet, die maandenlang rond de maan cirkelde. Wat toen vooral tot de verbeelding sprak, waren de foto’s die de satelliet van de aarde nam. Ook de Nederlandse Radiotelescoop Dwingeloo had daarbij een belangrijk rol. Zij waren als geen ander in staat om de beelden te kunnen downloaden. Daarnaast speelden Reinhard Kühn (DK5LA), met zijn indrukwekkende EME-grondstation, en natuurlijk de ontwikkelaar van de satelliet, het Harbin Institute of Technology, hoofdrollen. Deze Chinese universiteit bracht kort geleden een grappige, maar toch serieuze video-animatie uit over de ‘avontonturen’ van de Longjiang 2. Veel aspecten van het korte leven van de ‘maansatelliet’ passeren de revue. De video is in het Chinees, maar er is ook een Engelse ondertiteling.

De video-animatie: Longjiang-2: Journey to the Moon
Meer informatie over de Longjiang 2: diverse artikelen op deze website.

3. Lancering van 15 Canadese CubeSats vanaf 2021

De Canadese radioamateurvereniging RAC meldt dat er momenteel een groot aantal CubeSats ontwikkeld wordt. Behalve ondersteuning van de RAC, ontvangen vijftien groepen studenten ook de hulp van de Canadese ruimtevaartorganisatie bij de ontwikking van de satellieten. Alle CubeSats zullen vanuit het Internationaal Ruimtestation in een baan om de aarde worden gebracht, waarschijnlijk vanaf 2021. Ook zullen ze allemaal voorzien zijn van amateurradio-apparatuur, onder andere ten behoeve van toegepast wetenschappelijk onderzoek. Maar sommige zullen ook gebruikt kunnen worden radioamateurs in Canada en de rest van de wereld. De RAC ondersteunt de studentengroepen onder meer bij het verkrijgen van de licenties die nodig zijn om de radioapparatuur te mogen gebruiken.

Bron: The RAC Report – June 2020

4. Herziene uitgave van ‘Getting Started with Amateur Satellites

AMSATAMSAT bracht kort geleden de herziene uitgave uit van hun naslagwerk ‘Getting Started with Amateur Satellites‘. Dit boek is zowel nuttig voor de beginnende als de ervaren satellietoperator. De beginnende operator maakt kennis met de basisconcepten en terminologie uit de satellietcommunicatie. Daarnaast zijn er veel praktische tips en trucs om contacten te kunnen leggen via amateursatellieten.

De herziene versie van mei 2020 bevat nu ook informatie over de laatst gelanceerde satellieten. Daarnaast worden de satellieten die de komende jaren de ruimte ingaan, nu al besproken.

De PDF-versie is via de AMSAT-webshop te bestellen voor $15,-: 2020 Edition of Getting Started with Amateur Satellites – Digital Download