Zonnewind scheert vandaag of morgen langs aarde

Zonnewind scheert vandaag of morgen langs aarde

Met de tropische temperaturen van dit moment in Nederland houdt iedereen de website van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) angstvallig in de gaten. Maar daarbij vergeet je haast dat er veel meer weer is. Om precies te zijn; ruimteweer. En de website spaceweather.com levert ons alle informatie over dat ruimteweer. Zo lezen wij daar nu dat er vandaag (25 juni) of morgen (26 juni) een zonnewind langs onze kwetsbare aarde scheert.

Het bericht op de SpaceWeather website luidt als volgt:…

ZONNEWIND, INKOMEND

Naar verwachting zal een stroom zonnewind op 25 of 26 juni 2019 langs het magnetische veld van de aarde scheren. Hierdoor komt de aardmagnetische activiteit net onder het niveau van een storm uit de G1-klasse uit. Het gasvormige materiaal stroomt uit een zuidelijk gat in de atmosfeer van de zon. Waarnemers die zich op een hoge breedtegraad bevinden moeten alert zijn op aurora’s. Vooral op het zuidelijk halfrond waar de winterse duisternis de zichtbaarheid van aurora’s bevordert.

Wat betekent G1-klasse?

De aardmagnetische activiteit komt net onder de G1-klasse uit. Maar wat betekent dat nu eigenlijk voor ons?

G1 staat voor kleine impact. Er kunnen zwakke fluctuaties optreden in de spanningen van het elektriciteitsnet. Ook is er een kleine impact mogelijk op de werking van satellieten.

Daarnaast kunnen trekvogels en andere migrerende dieren hinder ondervinden van de verhoogde aardmagnetische activiteit. En zelfs tot op onze breedtegraad kunnen aurora’s zichtbaar worden. Mits je natuurlijk een heldere hemel zonder lichtvervuiling hebt. En dat laatste is helaas een schaars goed geworden in dicht bebouwd Nederland.