44e HAM RADIO geopend – DARC beursmotto: “Amateurradio op pad”
Het is het verlangen naar vreemde landen waardoor radioamateurs “op pad” gaan. In radiocommunicatie met gelijkgestemden over de hele wereld hoor je vaak de wens om op reis te gaan. En om zelfs vanaf de meest afgelegen plaatsen een radioverbinding te maken. Vandaag is de 44e HAM RADIO geopend. Deze editie van het evenement concentreert zich op dit verlangen om te reizen. Het motto is “Amateurradio op pad“. Radioamateurs van over de hele wereld ontmoeten elkaar bij de Bodensee tot en met zondag 23 juni. Even een kleine impressie:…
Internationaal georiënteerd
“De 184 exposanten en verenigingen komen uit 32 landen. En nog veel internationaler zijn de bezoekers die naar Friedrichshafen toe reizen. Het is Europa’s belangrijkste amateurradioshow.” Dat zegt projectleider Petra Rathgeber. “De aantrekkingskracht is ongetwijfeld het hoogwaardige productenaanbod, de enorme rommelmarkt en het uitgebreide ondersteunende programma. Dat laatste wordt georganiseerd in samenwerking met de Duitse Amateur Radio Club (DARC). Daarnaast is het ook plezierig om vrienden te ontmoeten met wie je de rest van het jaar alleen via de radio contact hebt. ”
Onder het motto “Amateurradio op pad” zijn er dit jaar veel dingen te beleven en te bewonderen. “De tentoonstellingen en activiteiten maken duidelijk dat amateurradio altijd in beweging is. En ook technisch up-to-date is. Radioamateurs demonstreren ter plekke met hun eigen (mobiele) radiostations dat amateurradio zelfs vandaag de dag nog niets van haar fascinatie heeft verloren. ” Dat zegt Stephanie Heine, woordvoerster van de Duitse Amateur Radio Club.
Buiten de dampkring
Het bij de tijd blijven van de radiohobby wordt onderstreept door het feit dat sinds het begin van het jaar de eerste geostationaire satelliet met amateur-radio-transponder “Es’hail-2” een nieuw tijdperk heeft ingeluid. Voor de toeschouwer op aarde bevindt de satelliet zich altijd op dezelfde positie aan de hemel. En vanuit die positie wordt bijna de helft van de aarde bereikt. Zodra de antenne op de grond goed is uitgericht zijn de transponders van de satelliet 24 uur per dag beschikbaar.
Peter Gülzow, president van Amsat Duitsland, speelde een belangrijke rol bij de implementatie. Hij benadrukt: “De belangstelling is enorm. We zullen dit ook op HAM RADIO merken. Velen zullen dit weekend het nodige aan ons vragen. En er zijn voldoende exposanten aanwezig met de juiste spullen op voorraad voor een ieder die met Es’hail-2 aan de slag wil. ”
Mobiel en off-grid
Rondreizende radioamateur Claudia Friedberg heeft haar “mobiele huis” ook al van de juiste technologie voorzien. Ze is al sinds haar 17e radioamateur. En ze wil haar hobby tijdens het reizen niet missen. Ze zegt: “Ik zet mijn antenne overal neer. Zelfs toen ik in het Caribisch gebied aan het varen was, kreeg ik een vergunning en maakte ik verbindingen. Dat terwijl de anderen aan het snorkelen waren. ” Daarom is haar camper niet alleen voorzien van een accu voor de auto en voor het woongedeelte. Maar ook is er een accu speciaal voor de radioapparatuur. Uiteraard op te laden met een zonnepaneel. Typisch de spullen die je op HAM RADIO kunt bemachtigen.
Radioamateurs en ISS
Dat radioamateurs wereldwijd actief zijn laten de radiocontacten met bijvoorbeeld de Duitse astronaut en radioamateur dr. Alexander Gerst wel zien. Hij zat vorig jaar in het internationale ruimtestation ISS. En zo had hij contact met een school in Duitsland. Dit alles in samenwerking met ARISS (Amateur Radio on ISS) en de technische ondersteuning van de DARC. De lange voorbereidingstijd van alle deelnemers werd beloond. De Duitse astronaut was in optimale geluidskwaliteit te horen. Een student van de Realschule Weingarten verteld: “We vroegen of je natuurrampen en vervuiling vanuit het ISS kunt zien. Dat blijkt te kunnen. Het is heel beangstigend dat dit echt mogelijk is. En dat heeft mijn houding ten opzichte van milieubescherming al beïnvloed.”
Joe Taylor (K1JT) ontvangt de “Rudolf-Horkheimer-Preis”
Tijdens de openingsceremonie van de 44e HAM RADIO ontving Joe Taylor (K1JT) de “Rudolf-Horkheimer-Preis” van de DARC. Naast een oorkonde kreeg hij 2500 € prijzengeld. En dat kan hij naar eigen inzicht gebruiken om amateurradio te promoten. Bestuurslid Christian Entsfellner (DL3MBG) sprak lovende woorden over Joe.
K1JT behaalde zijn amateurradiolicentie al als tiener. Samen met zijn oudere broer knutselde hij graag met oude radio’s. Ook het leren hoe met hoogspanning om te gaan was op experimentele basis. Joe studeerde aan de prestigieuze Amerikaanse Harvard universiteit. In 1993 ontving hij de Nobelprijs voor de natuurkunde. In april 2010 gebruikte hij de Arecibo-telescoop op het eiland Puerto Rico voor EME en experimenten met digitale modi. Door de enorme antenneversterking wisten vele radioamateurs hem met behulp van kleinere antennesystemen via de maan werken.
Op dit moment is OM Joe erg populair met zijn ontwikkelingen van de WSJT-software. Deze applicatie werd uitgebracht in 2001 en maakt vooral EME gemakkelijker. Ook voor reflecties op meteorieten (meteorscatter) is Joe’s software goed inzetbaar. Eigenlijk in het algemeen wanneer er erg weinig signaalbudget is. Met een klein team blijft hij WSJT ontwikkelen. Sinds 2005 is het programma open source. Medio 2017 werd het programma uitgebreid met de FT8-modus. Dit veroorzaakte een echte hype in de radioamateur gemeenschap.
De DARC eert K1JT voor zijn vele jaren inzet.
P.S. Meer foto’s zien van HAM RADIO? Kijk dan op deze webpagina.