Japanse radioamateurs vragen om rapporten van Z-Sat

Japanse radioamateurs vragen om rapporten van Z-SatDe lancering van de satelliet Z-Sat met een Epsilon raket staat gepland voor 1 oktober. Dat melden Yasutaka Narusawa JR2XEA van de Komaki Amateur SATCOM Club. De Japanse radioamateurs vragen ook om rapporten van Z-Sat, die zal uitzenden in CW op 145.875 MHz.

Update: lancering uitgesteld

De lancering van de Epsilon-raket is op het laatste moment afgelast vanwege een probleem met het grondstation. Wanneer de lancering alsnog zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Komaki Amateur SATCOM Club

Op het AMSAT Bulletin Board schrijft Yasutaka JR2XEA: Komaki Amateur SATCOM Club heeft een amateurradiostation in Komaki City, Japan. Op 1 oktober is de lancering van de 50 kg klasse infrarood observatie microsatelliet “Z-Sat”. Deze satelliet is ontwikkeld door Mitsubishi Heavy Industries. De lancering vindt plaats met een Epsilon raket. De Epsilon is namelijk een raket van JAXA, het Japanse ruimtevaart agentschap.  De raket is speciaal ontwikkeld om de drempel naar de ruimte te verlagen.

Baken in VHF-band

Na de separatie van de satelliet begint Z-Sat met het uitzenden van een CW-baken op de VHF-band. Het signaal van het baken is in morsecode en bevat informatie zoals accuspanning van de satelliet. Deze informatie is zeer belangrijk als levensteken onmiddellijk nadat de satelliet in een baan om de aarde is gebracht.

Japanse radioamateurs vragen om rapporten van Z-Sat

Daarom stellen we meldingen van het bakensignaal zeer op prijs. Als u het baken signaal van de satelliet kunt ontvangen direct na de satelliet lancering kunt u dit melden per email aan jr2xea <at> nagoya.so-net.jp.

Twitter

De Twitter van de Komaki Amateur SATCOM Club staat open op het volgende adres: https://twitter.com/KOMAKI_AMSATCOM. Informatie over Z-Sat zendfrequentie, data formaat, baan TLE, etc. zal in de toekomst eveneens worden vrijgegeven.

We kijken uit naar ontvangstrapporten van Z-Sat.

Meer informatie over de gecoördineerde frequentie vindt u ook op de Z-SAT IARU frequentie Coördinatie pagina
http://www.amsatuk.me.uk/iaru/finished_detail.php?serialnum=580

AMSAT bulletin board: https://www.amsat.org/amsat-email-lists/

Bron: AMSAT-UK