Eerste geostationaire satelliet met radioamateur transponders Es’hail-2

Eerste geostationaire satelliet Es’hail-2 met radioamateur transponders

Logo van de eerste geostationaire satelliet missie met HAM transponders Es’hail-2

Eerder deze week lazen we in een ARRL persbericht over de toen nog aanstaande lancering van de Es’hail-2. Dit was naar aanleiding van een AMSAT-DL bekendmaking. Al deze internationale publiciteit geeft aan dat dit een bijzondere gebeurtenis is. Het is namelijk de eerste geostationaire satelliet met amateurradio transponders aan boord.

De bestemming is een positie op 25.5° oost. Met een S-band en X-band “payload” voor radioamateur doeleinden. Hierdoor kunnen amateurs van Brazilië tot Thailand via Es’hail-2 met elkaar communiceren.

AMSAT-UK presentatie

In deze AMSAT-UK Colloquium presentatie zijn meer details over dit project te vinden. Zo leren we dat de Es’hail-2 twee Phase 4 (P4-A) amateur radio transponders bevat. Deze werken in een 2.4 GHz up/10.45 GHz down configuratie. Het resultaat is een lineaire transponder met 250 kHz bandbreedte. Dus echt bedoeld voor analoog gebruik. Aangevuld met een transponder met 8 MHz bandbreedte voor experimentele digitale modulatievormen en DVB amateur televisie.

AMSAT-DL heeft de regie

De satelliet gaat niet direct naar de geostationaire baan. Er zijn eerst verschillende ruimtelijke manoeuvres nodig eer Es’hail-2 op de eindpositie is aangekomen. Dit alles zal nog enkele maanden gaan duren. Vandaar ook dat AMSAT-DL heeft gemeld wel ontvangstrapporten op prijs te stellen. Maar dat het voorlopig absoluut niet de bedoeling is om te proberen een verbinding met Es’hail-2 te maken. Pas wanneer AMSAT-DL de satelliet vrijgeeft voor gebruik zijn amateurverbindingen toegestaan.

Es’hail-2 voetafdruk en vindbaarheid

De te verwachten voetafdruk van Es’hail-2

In het plaatje hiernaast is de te verwachten voetafdruk van deze nieuwe geostationaire satelliet te zien. Wil je weten of je al wat van deze satelliet kunt horen? Gebruik dan de Dishpointer website om je antenne uit te richten. Es’hail-2 staat helaas niet in de drop-down menu’s, maar Eutelsat 25B staat dichtbij de bedoelde eindpositie op 25.5° oost. En zo is toch een goede indicatie van de richting te verkrijgen.

Transponder informatie

Bij AMSAT-UK hebben ze een handig transponder overzicht van de Es’hail-2 samengesteld. En dat overzicht van de twee transponders geeft de doorlaatband en uplink/downlink polarisatie. Merk hierbij op dat in tegenstelling tot lineaire transponders van de meeste andere amateur satellieten de Es’hail-2 transponders niet inverteren. Het overzicht bevat ook de (voorlopige) handleiding van beide de smalband en breedband transponders.

Lancering eerste geostationaire satelliet met HAM transponders geslaagd

Inmiddels is de succesvolle lancering van de SpaceX Falcon 9 draagraket met Es’hail-2 aan boord net achter de rug. Op donderdag 15 november om 21:47 Nederlandse tijd begon de reis vanaf Cape Canaveral (Kennedy Space Center). En 33 minuten later koppelde Es’hail-2 al los. Om vervolgens de komende maanden al manoeuvrerend naar de eindpositie te worden gedirigeerd. “Ground Control” bevestigde deze ontkoppeling als volgt:…

11/15/2018 22:20, Es’hail 2 separation

Es’hail 2 separation confirmed. The Japanse-built, Qatari-owned telecom satellite has deployed from SpaceX’s Falcon 9 rocket after a liftoff from the Kennedy Space Center in Florida.

The nearly 11700 pound (5300 kilogram) satellite will use its on-board engine to circularize its orbit 22000 miles (35400 kilometers) over the equator at 26 degrees east longitude, where it will enter service at the end of January 2019.

Kort na de ontkoppeling meldde “Ground Control” dat ze de eerste signalen van de Es’hail-2 satelliet hebben ontvangen. Daarmee is bevestigd dat de satelliet de lancering heeft overleeft.

Op de Spaceflight Now website is alle rapportage van voor en na de lancering terug te vinden. En op de AMSAT-DL website komen regelmatig korte persberichten online over de Es’hail-2 status. We kijken uit naar de eerste Nederlandse rapporten over signalen van en verbindingen met deze aanwinst voor radio amateurs wereldwijd.