De CAS-7B (BP-1B) amateursatelliet is gereed voor lancering

De Chinese Amateur Satellite Group (CAMSAT) kondigt de lancering aan van de amateursatelliet CAS-7B (BP-1P). Naar verwachting wordt de satelliet op 22 juli om 05:00 UTC gelanceerd. Een bijzonder detail van deze satelliet is zijn stabilisatiesysteem. Dat bestaat namelijk uit een grote flexibele bal met een diameter van 500 mm, waaraan deze CubeSat-satelliet bevestigd is. Helaas is de levensduur van de CAS-7B (BP-1B) kort: maximaal een maand.

Beijng Institute of Technology

CAMSAT werkt in dit project samen met het Beijing Institute of Technology (BIT), één van de meest bekende luchtvaartuniversiteiten in China. De universiteit biedt ondersteuning bij de lancering van de satelliet. Daarnaast zijn veel studenten en leraren betrokken bij de ontwikkeling en het testen. Met de steun van CAMSAT heeft de universiteit ook een radioamateurvereniging opgericht (roepnaam: B1LG). Omdat veel studenten lid zijn van de vereniging, leren zij veel over satellietcommunicatie, maar beleven daarnaast ook veel plezier.

Korte levensduur CAS-7B (BP-1B)

Vanwege de relatief lage omloopbaan, de afmetingen en het gewicht van de satelliet zal deze maar korte tijd bestaan. De verwachting is dat de satelliet binnen maximaal een maand in de dampkring zal verbranden. Dat geeft radioamateurs overigens wel de gelegenheid om terugkeer van de CAS-7B (BP-1B) in de atmosfeer te volgen.

De lancering van de CAS-7B (BP-1B) staat gepland voor 22 juli om 05:00 UTC. Deze lancering zal gebruikmaken van een nieuw type  draagraket Hyperbola 1 van een klein commercieel bedrijf. Omdat dit de eerste lancering is met deze draagraket bestaat er een serieuze kans op mislukking. Mocht dat gebeuren, dan zal later dit jaar een nieuwe poging ondernomen worden.

Testen van de CAS-7B (BP-1B)

Testen van de CAS-7B (BP-1B)

Payload CAS-7B (BP-1B):

  • VHF-antenne: een 1/4λ monopoolantenne met maximaal 0dBi versterking
  • UHF-antenne: twee 1/4λ monopoolantennes met maximaal 0dBi versterking
  • CW-telemetriebaken: 435.715MHz, 20dBm
  • V/U FM-transponder: Downlink: 435.690MHz, 20dBm, 16kHz bandbreedte
  • V/U FM-transponder: Uplink: 145.900MHz, 16kHz bandbreedte

Baangegevens:

  • Baantype: LEO (lage baan)
  • Apogeum: 300 kilometer, circulaire baan
  • Inclinatie : 42.7º
  • Omlooptijd: 90.6 minuten

Meer informatie

Veel informatie over de satelliet is terug te vinden in het officiële CAMSAT-perbericht. De liefhebbers vinden daar ook de details over de telemetriegegevens.