Fox-1Cliff CubeSat van AMSAT klaar voor lancering op 19 november

Fox-1Cliff CubeSat van AMSAT klaar voor lancering op 19 novemberAMSAT is al aan het aftellen voor de lancering van de volgende Fox-1 satelliet. En dat is de Fox-1Cliff. Volgens “Spaceflight Now” zal de lancering plaatsvinden vanaf de Vandenberg luchtmacht basis op 19 november 2018. Om precies te zijn om 1832 UTC. Dit is een SSO-A (SmallSat Express) missie op een SpaceX Falcon 9 draagraket.

Fox-1Cliff heeft de Fox-1 U/v FM repeater aan boord. Maar ook de L-Band Downshifter van AMSAT. Dit is het reserve exemplaar van het AO-85 Vanderbilt University Low Energy Proton (LEP) stralingsexperiment. Het standaard Fox-1 Penn State University-Erie MEMS gyroscoop experiment zit er ook nu weer bij. En Virginia Tech levert de “video graphics array” camera. Deze is soortgelijk aan de camera in AO-92. Maar het apparaat zal plaatjes produceren in het hogere oplossende vermogen van 640×480 pixels.

De naam Fox-1Cliff is een eerbetoon aan AMSAT lid en medewerker Cliff Buttschardt, K7RR (SK), die in 2016 overleed. Hij droeg veel bij aan AMSAT en andere amateur satelliet programma’s. Ook adviseerde hij tijdens de beginfase van de CubeSat specificatie. Dit speelde zich af binnen de California Polytechnic State University. Voor dit werk kreeg hij de “Lifetime Achievement Award” tijdens Project OSCAR in 2006.

Als onderdeel van de voorbereidingen voor deze lancering maakt AMSAT “Getting Started with Amateur Satellites” tijdelijk in PDF beschikbaar. Maar wel alleen voor de betaalde nieuwe of vernieuwde AMSAT lidmaatschappen. Dit zal als download zijn via de AMSAT Store. Het indrukwekkende boekwerk wordt jaarlijks bijgewerkt. En het 186 pagina’s tellende document wordt gezien als de beste instap voor het werken met (amateur) satellieten.