DATV-zender aan boord van het International Space Station (ISS)

HAMTV is de naam van de Digital Amateur Television (DATV)-zender aan boord van de Columbus-module van het International Space Station (ISS). Het toestel verzendt digitale video en audio in MPEG-2-formaat met behulp van het DVB-S-protocol in de 13 cm-band.

HamTV

De originele HamTV-eenheid is in 2013 op het ISS geïnstalleerd en in april 2014 in gebruik genomen. Tussen 2016 en 2018 is het gebruikt voor een aantal ARISS-schoolcontacten.
De eenheid faalde in 2019 en voor reparatie terug naar de aarde gebracht. Het werd onlangs teruggestuurd naar het ISS tijdens de SpaceX SpX-30-vlucht op 21 maart 2024 en er wordt gehoopt dat het binnen een paar weken na aankomst opnieuw in gebruik zal worden genomen door een bezoekende astronaut. Goed nieuws dus voor de radioamateurgemeenschap wereldwijd.
Het primaire gebruik is voor ARISS-schoolcontacten, waarbij de astronaut een camera zal gebruiken om live video van zichzelf en de binnenkant van het ISS aan de school te laten zien tijdens het VHF-radiocontact.

Er wordt gehoopt dat in de toekomst testpatronen, inclusief JPEG-afbeeldingen, zullen worden verzonden wanneer de camera’s niet in gebruik zijn. Let op: dit zal NIET gebeuren wanneer HAMTV opnieuw in gebruik wordt genomen in de lente/zomer 2024.

Meer lezen over HamTV op deze pagina.

Wanneer is HAMTV “in de ether”?

Zodra HAMTV opnieuw in gebruik wordt genomen, zal het worden getest voordat er schoolcontacten worden gelegd, maar het is onwaarschijnlijk dat de zender 24/7 in de lucht zal blijven.
Tijdens de eerste vlucht met het ISS tussen 2014 en 2018 werd het voornamelijk gebruikt voor contacten met ARISS-scholen, maar de zender bleef op andere momenten ingeschakeld, maar er werd geen video uitgezonden. Hierdoor konden grondstations hun ontvangstapparatuur testen en er wordt gehoopt dat er uiteindelijk een testsignaalgenerator zal worden opgenomen, misschien in 2025.

AMSAT

HamTV wordt toegevoegd aan de AMSAT-statuspagina – controleer daar altijd voordat u ontvangsttests uitvoert.

Youtube filmpjes

Colin G4KLB maakte een video over hoe hij HamTV in 2014 ontving

Video van HamTV in actie tijdens het contact van de Tim Peake Principia-missie met scholen in Norwich in 2016.

G8GTZ-presentatie over het ontvangen van HAMTV op de AMSAT UK-conferentie in oktober 2023

Presentatie van de volgende generatie HamTV door Phil M0DNY op de AMSAT UK-conferentie in oktober 2023

 

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ