Twee amateurs in Florida maken contact via 10-meter repeater in Zwitserland

Twee amateurs in Florida maken contact via 10-meter repeater in ZwitserlandWanneer 10 meter open is, kunnen er verbazingwekkende dingen gebeuren. Lu Romero, W4LT, weet dat maar al te goed. Hij zegt:

Als de 10 meter band open is, waag ik me vaak in de top van de band om te zien of er FM-activiteit is. Ik gebruik graag FM op 10 meter. Vooral als de omstandigheden te marginaal zijn om de Faraday fasevervorming van signalen te observeren.

Voor FT8 is FM op 10 meter altijd een goede manier om te ontdekken waar de band naartoe gaat, behalve naar de bakens. Als je FM hoort werken (vooral via repeaters), dan is de propagatie echt goed!

Een niet eerder gehoord sterk signaal

Rond 1500z op 23 oktober 2023 was de band open. Romero verklaard dat hij naar de top van de band ging en meerdere signalen hoorde in zowel simplex als via repeaters. “Gewoonlijk ontvang ik een repeater in New York City, KQ2H, als een van de sterkste signalen die ik hier in Florida kan ontvangen als 10 open is. Maar vandaag was er nog een sterk signaal van 10 kHz erboven” zei hij.

Met behulp van een FLEX-6400 op 75 Watt en de C32XR beam op 108 voet (33 meter) die hij onderhoudt voor de Tampa Amateur Radio Club, hoorde hij roepletters door de splatter van de KQ2H repeater. “Het was HB9HD in Zwitserland! Ik stelde me op voor split en verlaagde het vermogen naar 75 Watt op de Flex en gaf de repeater wat signaal.” Romero bleek in staat om contact te maken met een Zwitserse amateur, Rene, HB3XVR, op de 70-centimeter link van de repeater.

Nog eens proberen

Op 31 oktober, wederom rond 1500z, probeerde Romero de 10 meter repeater opnieuw. Hij meld ons:

Ik vond de repeater volledig stil, nog sterker dan op 23 oktober, en zonder QRM van KQ2H, dus het signaal was schoon en gemakkelijk te nemen!

Toren 1 van de Tampa Amateur Radio Club, met de Force 12 C31XR antenne, tweede van boven. [Foto van Lu Romero, W4LT]

Voor de lol riep ik verschillende keren CQ op de repeater. Ik hoorde geen antwoord. Maar uiteindelijk kreeg ik een signaal dat op en neer ging. Ik riep opnieuw en dat signaal stopte even met vervagen en ik kon David, WA3LXD, werken via de HB9HD-repeater.

Na een tijdje werd zijn signaal rustiger en David vroeg me wat mijn QTH was. En ik vertelde hem dat ik in Tampa was. Hij lachte en zei dat we elkaar ‘op de moeilijke manier’ werkten, omdat hij in Ocala zat, ongeveer 100 mijl (160 km) ten noorden van mij.

Naarmate Solar Cycle 25 verder stijgt naar zijn hoogtepunt, kunnen amateurs meer opwindende propagatie verwachten. Vooral op de 10- en 6-meterbanden. In dit geval legden de signalen een reis af van ongeveer 9.800 mijl (15770 km). Dus wie weet wat er vanuit jouw shack haalbaar is…

Bron: ARRL